[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/izvori-masti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/100x73\/izvori-masti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/izvori-masti.jpg","size":"324.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Izvori masti na koje se uvijek možete osloniti

S obzirom da je mast ključna za zdravlje organizma i u osnovi bi trebalo da oko 30 posto dnevnog unosa kalorija dolazi iz masti, veoma je bitno znati koji su to izvori masti na koje se uvijek možete osloniti, poručuje Džemal Gekić prof.sporta i tjelesnog odgoja , te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. 

On je načinio i listu izvora ovih masti: 

1. Losos je uvijek dobar izvor masti, a posebno je bitan zbog omega 3 kojih se nalazi u značajnoj količini u lososu. Naravno, umjesto lososa preporučujem i različite druge ribe koje su također bogate mastima (ovdje ne govorimo o konzerviranim varijantama).

2. Jaja - praktičan i dostupan izvor masti koji je dobio lošu reputaciju zbog sadržaja holesterola, ali to ne bi trebalo da vas brine, jer holesterol iz jaja nema skoro nikakvu korelaciju sa holesterolom u krvi i nalazima.

Svakako je VELIKA PREPORUKA ako imate opciju domaćih jaja, jer su, posebno ako pričamo o kvaliteti i sadržaju omega 3, dramatično bolja opcija od standardnih industrijski uzgojenih.

3. Maslinovo ulje i to primarno ekstra djevičansko je odličan izvor masti i trebali bi ga redovno koristiti u ishrani, a najbolji način je da se direktno na salatu stavi, bez termičke obrade.

4. Kikiriki puter, ali i puteri ostalih sjemenki su također dobar izvor masti i solidan izvor proteina. Preporučeno je konzumirati u kontrolisanim količinama i po mogućnosti da nađete kikiriki puter koji nema dodataka soli i dekstroze (šećera).

5. Grčki jogurt i drugi jogurti su super namirnice koje su praktične za upotrebu i donose u ishranu određenu dozu masti na koju treba obratiti pažnju ukoliko računate unose nutrijenata.

6. Avokado je jedan vrhunski izvor masti, ali je na našim prostorima još uvijek manje rasprostranjen. Ukoliko se odlučite da ga konzumirate ili probate, možete ga koristiti za spravljenje umaka, kao dodatak na salate ili kao dodatak na super smoothije.

Mast je esencijalna za redovno korištenje i potrebno je redovno konzumirati, samo obratiti pažnju na kvalitet masti i izvor. Koristite li ove navedene izvore masti ?

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!