[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/unaconsulting-19.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/100x73\/unaconsulting-19.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/unaconsulting-19.jpg","size":"412.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Izrada Plana zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima USK

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) , te osam gradova i općina danas su na sastanku definirali prijedloge za izradu Plana rješavanja problema odvodnje otpadnih voda i njihovog odgovarajućeg tretmana u ruralnim područjima tog kantona.

- Ovo ćemo raditi u skladu s kantonalnim planom zbrinjavanja otpadnih voda za period od 2014. do 2019. godine. Dio sredstava je obezbijeđen od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a ostatak su osigurali kantonalna ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", riječi su ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnana Alagića.

Plan će biti izrađen prema direktivama Evropske unije za tu oblast, prema modernim i operativnim principima.

 - Neophodno je napraviti takav plan, koji će u potpunosti biti u skladu sa principima rješavanja ove problematike u Evropskoj uniji, ali i da on zadovoljava sve potrebe građana u ovdašnjim ruralnim područjima. Plan će podrazumijevati i institucionalno - pravni  aspekt, odnosno  planiranje procesa, normi, procedura i standarda koji nam nedostaju u USK - istakao je direktor Resursnog centra za vode "Una Consulting" Sandi Zulić.

Važnost sastanka i izrade tog plana potvrđeni su podacima da polovina stanovništva u USK živi u ruralnim područjima, te da tu dosada nije skoro ništa urađeno na zbrinjavanju otpadnih voda.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!