[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/25\/sebija-izetbegovic-0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/25\/100x73\/sebija-izetbegovic-0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/25\/sebija-izetbegovic-0.jpg","size":"52.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Izetbegović o koronavirusu: Šire se dezinformacije, evo šta je istina

Tri državljana Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost koronavirusom trebali bi biti poznati do kraja dana.

Ovo je na vanrednoj pres-konferenciji potvrdila je generalna direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

- Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od jučer nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike, kazala je Izetbegović.

Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ "Grbavica 2" koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

- Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, mi na KCUS-u smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši uposlenici kreću u grupama ljudi gdje se može prenijeti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne postoji izolatorij. Izolatorij nije obaveza KCUS-a, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva, dodala je Izetbegović.

Iz KCUS-a su svojim uspolenicima savjetovali da, zbog mjera predostrožnosti, obustave sva službena putovanja. Iz te zdravstvene ustanove savjetuju da i ostali u državi poduzmu slične mjere, prvenstveno kada su u pitanju putovanja u područja u kojima su potvrđeni slučajevi pacijenata zaraženih koronavirusom.

- Obustavljamo i godišnje odmore. Situacija dobija dimenziju posebnog stanja pripravnosti.

Šef Klinike za infektologiju KCUS-a Rusmir Baljić kazao je da su od subote pod epidemiološkim nadzorom tri državljana Republike Kine.

- Dobili su temperatruru i jutros su trasnspontovali na KCUS. Pregledani su i prema epidemiloška anketi se ne čini da imaju inkefciju, ali konačnu potvrdu će dati mikrobiloški testovi, kazao je Baljić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!