[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-7e8c45b158f4e2af1885bead5f8c7dbb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/100x73\/l-7e8c45b158f4e2af1885bead5f8c7dbb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/09\/l-7e8c45b158f4e2af1885bead5f8c7dbb.jpg","size":"69.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Izbori u Hrvatskoj: U utorak do ponoći rok za izvješća o financiranju promidžbe

U utorak do ponoći sudionici parlamentarnih izbora u Hrvatskoj: političke stranke, kandidati i osobe koje zastupaju neovisne liste, dužni su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvješća o financiranju promidžbe, u suprotnom, prijete im kazne.

U ponedjeljak je tako hrvatska javnost mogla vidjeti samo jedno financijsko izvješće, Dragana Crnogorca, kandidata grupe birača za zastupnika srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

Prema njemu, Crnogorac nije primio ni jednu donaciju, nije se oglašavao u medijima i nije imao izbornih troškova.

U utorak će javnost moći vidjeti financijske izvještaje koji su u DIP-ov sustav unijeti u ponedjeljak, dok će joj oni koji se unesu u utorak, biti vidljivi u srijedu. 

Sva financijska izvješća moraju sadržavati izvješća o troškovima, o donacijama za  financiranje promidžbe, te o cijeni i popustu dobivenima za medijsko oglašavanje.

Ne dostave li DIP-u izvješća u propisanom roku i sadržaju, izborni bi sudionici u Hrvatskoj mogli 'zaraditi' administrativnu i novčanu kaznu, prvu izriče DIP, drugu sud.  

Mogla bi im se obustaviti isplata naknade za troškove izborne promidžbe ili bi pak potpuno mogli ostati bez nje, o čemu odlučuje DIP.

Naknada izbornih troškova nije zanemariva, za svako zastupničko mjesto politička stranka, neovisna lista i kandidati za zastupnike nacionalnih manjina dobivaju 17. 918 eura.

Dobiju li više od pet posto važećih glasova izborne jedinice, a ne osvoje zastupničko mjesto, pripada im naknada od 2987 eura, prenosi Hina. 

Sud pak odlučuje o novčanoj kazni za sudionike koji u propisanom roku i sa propisanim prilozima DIP-u ne dostave financijski izvještaj, za političke stranke ta se kazna kreće od 1. 327 do 13. 272 eura, a za kandidate i osobe koje zastupaju neovisne liste od 265 do 2. 654 eura.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!