Visokoprerađene namirnice su industrijski proizvedeni proizvodi koji uključuju modificirane prehrambene sastojke kombinovane s različitim dodacima koji se u tom obliku ne mogu pripremiti kod kuće. Stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica je povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta.
Multimorbiditet označava pojavu dvije ili više hroničnih bolesti kod jedne osobe. To nije samo rastući zdravstveni problem u Evropi, već i u ostalim dijelovima svijeta.
U multinacionalnom istraživanju s 266.666 učesnika iz sedam evropskih zemalja, nutricionisti Univerziteta u Beču su u saradnji s Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC) otkrili da je stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta, kao što su rak i kardiometaboličke bolesti, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.
Posebno je uočena povezanost s visokoprerađenim životinjskim proizvodima, kao i sa zaslađivačima i gaziranim napicima sa šećerom. Druge namirnice, poput visokoprerađenih žitarica ili biljnih alternativa, nisu pokazale povezanost s povećanim rizikom. Studija je također pokazala da je rizik od multimorbiditetau različitim evropskim zemljama jednak kod muškaraca i žena kao i kod pušača i nepušača.
Rezultati istraživanja kao preventivu ističu postojeće prehrambene preporuke poput smanjenja konzumacije mesnih proizvoda i prelazak na pretežno biljnu prehranu, navodi se u saopćenju iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.