[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/16\/l-fec183d405fea332bb6ef016bf1d7159.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/16\/100x73\/l-fec183d405fea332bb6ef016bf1d7159.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/16\/l-fec183d405fea332bb6ef016bf1d7159.jpg","size":"91.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Istraživanje - Visokoprerađene namirnice povećavaju rizik od hroničnih oboljenja

Visokoprerađene namirnice su industrijski proizvedeni proizvodi koji uključuju modificirane prehrambene sastojke kombinovane s različitim dodacima koji se u tom obliku ne mogu pripremiti kod kuće. Stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica je povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta.  

Multimorbiditet označava pojavu dvije ili više hroničnih bolesti kod jedne osobe. To nije samo rastući zdravstveni problem u Evropi, već i u ostalim dijelovima svijeta.

U multinacionalnom istraživanju s 266.666 učesnika iz sedam evropskih zemalja, nutricionisti Univerziteta u Beču su u saradnji s Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC) otkrili da je stalna konzumacija visokoprerađenih namirnica povezana s povećanim rizikom od multimorbiditeta, kao što su rak i kardiometaboličke bolesti, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Posebno je uočena povezanost s visokoprerađenim životinjskim proizvodima, kao i sa zaslađivačima i gaziranim napicima sa šećerom. Druge namirnice, poput visokoprerađenih žitarica ili biljnih alternativa, nisu pokazale povezanost s povećanim rizikom. Studija je također pokazala da je rizik od multimorbiditetau različitim evropskim zemljama jednak kod muškaraca i žena kao i kod pušača i nepušača.

Rezultati istraživanja kao preventivu ističu postojeće prehrambene preporuke poput smanjenja konzumacije mesnih proizvoda i prelazak na pretežno biljnu prehranu, navodi se u saopćenju iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!