[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/jansa-naslovna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/100x73\/jansa-naslovna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/jansa-naslovna.jpg","size":"72.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Istraga u posjedu dokumenata: Janšini prijatelji preko Republike Srpske oprali više od 20 miliona eura

Prema podacima Uprave za sprečavanje pranja novca Slovenije, od 2016. godine do danas državljani BiH, uglavnom nastanjeni u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske, oprali su više od 20 miliona eura. Sve je to urađeno u ime i za račun Roka Snežiča i Mirana Vuka, prijatelja slovenskog premijera Janeza Janše, piše portal Istraga.ba.

 

alt

Prošlog mjeseca, na zahtjev slovenskog pravosuđa, provedena je velika međunarodna akcija usmjerena protiv grupe osumnjičene za međunarodno pranje novca, kojom su upravljali Snežič i Vuk. Svi oni su osumnjičeni da su preko računa u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj izvlačili novac u gotovini, koji su potom predavali njima poznatim osobama.

Sve je počelo nakon prijave koja je u januaru 2019. godine dostavljena slovenskim istražnim organima.

“U pretkrivičnom postupku istražitelji NPU-a zaprimili su nekoliko izvještaja koji se odnose na osumnjičenog Roka Snežiča i druge osobe povezane s njim. Prijave se odnose na njihovo počinjenje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala, a posebno na krivična djela zloupotrebe položaja i za kaznena djela pranja novca”, navedeno je u jednom od dokumenata koje su slovenski istražitelji dostavili Tužilaštvu BiH, tražeći od njih “međunarodnu pravnu pomoć” kako bi se pretresli objekti koje su koristili Snežičevi saradnici iz Banje Luke.

Iz obimne dokumentacije koja je u posjedu "Istrage", vidljivo je da je prijatelj slovenskog premijera preko više osoba iz Banje Luke prao novac, a jedna od djevojaka koja je bila uključena u ove poslove je Dijana Đuđić iz Prijedora, koja je 2017. godine bila u centru afere kada je Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše posudila 450 hiljada eura.

altRok Snežič i Janez Janša

“Dana 14. siječnja 2019. NPU je zaprimio anonimnu prijavu protiv Roka Snežiča i Dijane Đuđić zbog sumnje da su počinili kaznena djela pranja novca. Iz anonimne prijave proizlazi da Rok Snežič navodno preko medija i poznanika stječe klijente koji žele “oprati” novac. Za uspješno izvedene usluge Rok Snežič klijentima naplaćuje proviziju od 5% do 7%. Iz anonimne prijave SC-a proizlazi da se pranje novca odvija na način da klijenti prvo predaju Roku Snežiču gotovinu koju žele “oprati”, a tu gotovinu Dijana Đuđić polaže na svoj bankovni račun u BiH. Ona potom sredstva prenosi na svoj račun otvoren u Mađarskoj. Istovremeno, Dijana Đuđić s klijentom i notarom zaključuje ugovor o zajmu prema kojem Dijana Đuđić klijentu “posuđuje” isti iznos, a ugovor je osiguran i unošenjem založnog prava nad nekretninama klijenta u korist Dijane Đuđić. Istodobno Dijana Đuđić i stranke potpisuju izjavu da je klijent u cijelosti vratio “posuđeni” novac. Na opisani način klijent posuđuje novac sebi ili ga pere zajedno s Rokom Snežičem i Dijanom Đuđić. Nakon izbijanja afere Dijana Đuđić pozajmicom stranci SDS, Rok Snežič povukao je Dijanu Đuđić, koju je zamijenio drugim bh. državljanima preko kojih je prao novac”, navedeno je u dopisu pravosudnih institucija Slovenije koji je dostavljen BiH.

Te druge osobe su Zoran Stakić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Savanović, Tanja Subotić-Došen i Žana Braunović. U dokumentima je, pored ostalog, navedeno da je Žana Braunović, Banjalučanka, otvorila mail “otvaranjepreduzeca@gmail.com” na koji su se mogli javljati držvljani Slovenije da “po sniženim cijenama” otvaraju firme u Banjoj Luci. Na taj je način otvoreno više od 370 d.o.o. kompanija. No, vratimo se konkretnim transakcijama koje su se obavljale preko firmi registrovanih u Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj. U pitanju su kompanije "ROMIS Slovakia", koja je preimenovana u "Chalom", kao i firme registrovane na Kipru. Poveznica između svih ovih kompanija, piše u dokumentima slovenskih istražitelja, bio je – Rok Snežič. Kao i Miran Vuk, drugi prijetelj premijera Janše. 

altMiran Vuk i Janez Janša

“Iz izvoda iz sudskog registra slovačke firme CHALOM a.s. (ranije Romis Slovakia a. s.) proizlazi da je Romis Slovakia a.s. osnovana 24. marta 2011. Od 24. marta 2011. do 1. aprila 2011. firmu je zastupao Drahomir Maturov, od 1. aprila 2011. do 11. decembra 2012. Dorota Kcncszova, od 11. decembra 2011. do 21. marta 2013. Miran Vuk, od 21. marta 2013. do 31. januara 2018. Marija Kulihova i od 31. januara 2018. Vladimir Stranski. Od 22. februara 2018. nadalje, firma je preimenovana u Chalom a.s. sa sjedištem na adresi Ilorny Val 8/17, Žilina, Slovačka. Između 3.januara 2012. i 1. jula 2014. bila je u vlasništvu Ayiaco Holdings Limitcd čije je sjedište u ulici Larnakas & Athinas 22, Fregata Building 2nd Floor, Nikozija, na Kipru. U postupku kriminalističkog istraživanja X Kpr 50673/2018 prikupljeni su dokazi iz kojih proizlazi da su stvarni vlasnici svih tvrtki povezanih s Vukovim članovima obitelji od njihovog osnutka 2001. godine, bili Roman Vuk i Miran Vuk. Nakon bolesti Mirana Vuka, Mirana Vuka zamijenio je Dominik Vuk”, naveli su slovenski istražitelji.

alt

Upravo je s računa firme "Romis Slovakia" uplaćeno 9,4 miliona eura na račun firme "Govinda" iz Brčkog, otvoren u Austriji. Bh. državljani su, potom, podizali gotovinu i predavali ih Snežiču ili osobama koje je on odredio.

Samo Jelena Sladojević, Banjalučanka, za samo četiri mjeseca (novembar 2016. – mart 2017.) s ovih je računa podigla 4 miliona eura, koje je, potom, predala slovenskim državljanima uz posredovanje Roka Snežiča.

Dijani Đuđić su, prema dokumentima "Istrage", na njene račune u Mađarskoj novac, pored ostalih, uplaćivali "Sitay Foundation" iz Paname, "Montaža Škrban", "Eleka", MTD BIO… Ona je, potom, oko 3,7 miliona eura uplatila na račune slovenskih državljana, prikazavši ih kao – pozajmice. Novac je uplaćen na račune Luke Goloba (200 hiljada eura), Andreja Glasera (150 hijada eura), Nade Glaser (300 hiljada eura), Darje Erhatlić (700 hiljada eura), Roberta Renningera (490 hiljada eura), Jovana Slavnića (150 hiljada eura) te Antona Lucaja (300 hiljada eura). Ovaj posljednji, Anton Lucaj, u Sloveniji je procesuiran zbog krijumčarenja kokaina i heroina.

alt

Upravo je Dijana Đuđić 2017. godine posudila i stranci Janeza Janše 450 hiljada eura, zbog čega je bila u centru afere u Sloveniji.

Da je Janšin zatvorski prijatelj kontrolisao ove transakcije, dokazuju i izvodi o prelasku granice. Naime, 9. februara 2017. godine u 10.58 sati Jelena Sladojević, Dijana Đuđić i Rok Snežič zajedno su prešli granicu između BiH i Hrvatske, preko Graničnog prijelaza Bosanska Gradiška. Sat i po kasnije, Sladojević i Đuđić su, bez Roka Snežiča, ušle u Sloveniju. Već narednog dana, 10. februara, Jelena Sladojević je u austrijskoj banci podigla novac koji joj je uplaćen s računa firme "Eleka". Istog dana, u 15 sati i 49 minuta napustila je Sloveniju. Stoga slovenski istražitelji sumnjaju da je upravo Rok Snežič organizator ovih poslova.

alt

Većinu ovih informacija imalo je i Tužilaštvo BiH. No, oni su odlučili da neće provoditi istragu protiv Roka Snežiča, jer za glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić i postupajuću tužiteljicu Vedranu Mijović ovi poslovi “nemaju obilježje krivičnog djela organiziranog kriminala i pranje novca”.

alt

Bitno je za ovu priču napomenuti da je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić prva rodica potpredsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dok je postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović kćerka Slavka Jovičića Slavuja, bivšeg državnog parlamentarca i kadra SNSD-a Milorada Dodika. Osim toga, treba podsjetiti i da je Granična policija BiH, kojom rukovodi kadar HDZ-a BiH Zoran Galić, omogućila Roku Snežiču nesmetan prelazak državne granice iako mu je formalno zabranjen ulazak na teritoriju BiH. Snežič je u BiH dolazio neposredno pred početak akcije slovenskog pravosuđa.

 

(Foto: Istraga.ba)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!