[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/iran-parlament.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/100x73\/iran-parlament.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/iran-parlament.jpg","size":"440.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iran traži uvjeravanja o zaštiti nuklearnog sporazuma

Iranska vlada želi uvjeravanja da će ekonomski poticaji koji su dio istorijskog sporazuma o prekidu programa razvoja nuklearnog oružja Islamske Republike biti zaštićeni, uprkos američkom povlačenju i prijetnji sankcijama protiv kompanija koje trguju s Iranom.

Visoki iranski zvaničnik izjavio je kako Teheran očekuje od zemalja članica Evropske unije da do kraja maja predlože konkretna rješenja kako bi održale u životu sporazum postignut u Beču u  2015.

Zvaničnik se obratio manjoj grupi novinara pod uslovom da ostane anoniman uoči današnjih razgovora u austrijskoj prijestonici.

Kazao je da bi neuspjeh da se pronađu rješenja mogao nagnati Iran da nastavi sa svojim  nuklearnim programom.

Sastanak zvaničnika Irana, Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije uslijedio je nakon što je UN-ova agencija za nuklearni nadzor IAEA u četvrtak objavila kako izgleda da Teheran još poštuje sporazum, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!