[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/plutonijum-nuclear-otpad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/100x73\/plutonijum-nuclear-otpad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/plutonijum-nuclear-otpad.jpg","size":"60.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Iran nastavio obogaćivanje uranijuma na 20 posto

Iran je nastavio svoj program obogaćivanja uranijuma do čistoće od 20 posto, u jednom od najvećih kršenja dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sklopljenog sa svjetskim silama.

Vladin glasnogovornik Ali Rabiei rekao je novinskoj agenciji Mehr da je proces započeo u podzemnoj fabrici Fordo, prenio je BBC.

Obogaćeni uranijum može se koristiti za proizvodnju reaktorskog goriva, ali i nuklearnih bombi. Uranijum koji se koristi za oružje ima čistoću od 90 posto.

Iran je prekinuo poštivanje niza obaveza otkako je SAD odustao od nuklearnog sporazuma i obnovile sankcije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije potvrdila posljednje informacije. Međutim, agencija je u petak saopćila da ih je Iran obavijestio da planira nastaviti obogaćivanje uranijuma na 20 posto.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!