[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/l-9333f6396739771d631e7a90852f607f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/100x73\/l-9333f6396739771d631e7a90852f607f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/04\/l-9333f6396739771d631e7a90852f607f.jpg","size":"73.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

INZ - Pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

Alergije i alergijske bolesti mogu se nazvati bolestima modernog doba jer njihova učestalost, u posljednjih više od 50 godina, značajno raste na globalnoj razini posebno u razvijenim državama gdje 'pogađaju' jednog od četiri stanovnika. Stoga je važno pripremiti organizam na period alergija. Sad je idealno vrijeme jer priroda još miruje.

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) naglašavaju i to da sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (polen), počinju prvim danima proljeća i nastavljaju utjecaj tokom ljeta i jeseni. Zbog toga je bitno poznavati njihovu raspodjelu i povezanost, tokom sezone. To omogućava da ih izbjegavamo, a i jedna je od prvih smjernica antialergijske terapije.

- Alergija počinje izloženošću alergena preko disajnog sistema, probavnog sistema ili kože. Nakon toga se pokreće serija događaja koji kreiraju alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san - navodi Lejla Baručija iz INZ-a.

U periodu pred nama, osobe koje mogu ili već imaju probleme sa alergijama trebaju intenzivnije konzumirati namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, kelj, paradajz zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena je nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi. Bitno je napomenuti da postoji mogućnost križne alergijske reakcije nutritivnih i inhalatornih alergena, te je potrebno namirnice konzumirati kuhane ili pečene, izbjegavati sporne namirnice u cjelovitom obliku.

Beta karoten je prirodni izvor vitamina A ima antioksidativno djelovanje, a ima ga u određenom povrću (mrkva, špinat, brokule) bitan je za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija. Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica, smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.

Vitamin C, u kombinaciji sa kalcijumom, smanjuju lučenje histamina koji je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija, zbog svog utjecaja na imuni sistem. Također, može ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.

Suplementi Beta glukana doprinose bržem i boljem imunom odgovoru. Ima ih u pivskom kvascu, gljivama reishi i shiitake. Kao suplementi se mogu pronaći u obliku sirupa i kapsula, u dozama prilagođenim djeci i odraslima. Rafinirana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih proizvoda samo će pojačati simptome alergija.

- U sezoni alergija imunitet pojačano radi te je potrebno osigurati tijelu dovoljno odmora tokom noći da bi mu pomogli u borbi. Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam. Potrebno je izbjegavati periode kad je najveća koncentracija polena u zraku, a to je najčešće jutarnji period od 9 do 12 sati - dodaje Baručija.

Ulje crnog kima je najpoznatiji prirodni lijek protiv alergija, daje odlične rezultate. Učinkovito jača imunitet i najbolje rezultate dat će ako se počne redovno konzumirati mjesecima prije sezone intenzivne polinacije.

- Probiotici omogućavaju organizmu stvaranje više antitijela imunoglobulina IgG i tako štite organizam od jakih alergijskih reakcija. Osnovni izvor probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta - navode iz INZ-a.

Naučna istraživanja su pokazala da osobe sa pozitivnom stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Imunoterapiju treba podržati antialergijskim lijekovima i ličnim mjerama poput izbjegavanja ili minimiziranja izloženosti alergenu, uz praćenje sedmičnih izvještaja INZ-a, koji predstavljaju servisnu informaciju o koncentraciji polena, a mogla bi pomoći građanima u planiranju svakodnevnih životnih aktivnosti.

U saopćenju za javnost podsjećaju da, od početka februara do kraja oktobra, INZ već treću godinu na području Zenice provodi mjerenje i sedmično objavljivanja podataka iz tzv. "polenskog kalendara".

- U planu za ovu godinu je nabavka i instalacija, još dva-tri uređaja. Time bi bilo "pokriveno" cijelo područje ZDK informacijama o pojavljivanju i intenzitetu polena biljki koje kod dijela stanovništva izazivaju alerijske reakcije - saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!