[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-0daa668c2a31ef6a9775522c12543729.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/100x73\/l-0daa668c2a31ef6a9775522c12543729.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/l-0daa668c2a31ef6a9775522c12543729.jpg","size":"103.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Grupa od 80 intelektualaca i javnih osoba iz Srbije i regije uputila je danas "Apel za slobodu javne riječi i kritičkog mišljenja" u kojem zahtijevaju od međunarodne zajednice da zaštiti živote novinarke Ane Lalić i novinara i profesora Dinka Gruhonjića iz Novog Sada.

Potpisnici apela su naveli da su "ozbiljno zabrinuti za živote kritičkih glasova u Srbiji, uslijed pojačane represije vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Propaganda predsjednika Vučića je targetirala i izložila besprimjernoj hajci, novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića i predsjednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić. Lažiranjem i montažom snimaka i intenzitetom poziva na linč, njima je ozbiljno ugrožena sigurnost.  Lalić i Gruhonjić su i do sada bili kritični prema režimu, ali su posljednje targetiranje i pozivi na linč poslužili, kao paradigma, u cilju ušutkavanja  svih oporbenih glasova", piše u apelu.

Ocjenjeno je da je riječ o brutalnoj i anticivilizacijskoj kampanji protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić, koja se služi "Putinovim metodama" i prijeti da eskalira.

"Skrećemo pozornost EU i SAD da je organizirana kampanja mržnje i poziva na linč protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić, samo početak scenarija koji slijedi kao rezultat sve većeg približavanja Vučića režimu u Moskvi. Zbog toga, pozivamo međunarodnu zajednicu da spriječi Vučića u provedbi unutaranje  represije i da mu jasno stavi do znanja da više neće tolerirati nasilničko i antidemokratsko ponašanje, kao i da će nastavak i produbljivanje autoritarnih praksi izazvati posljedice", ističe se u apelu.

Dodaje se da je ključni cilj režimske propagande prikazati kritike na račun korumpirane i nedemokratske vlasti, kao zapadnu kampanju protiv srpskog naroda, dok se istodobno Vučićeva vlast pokušava obračunati sa svim domaćim kritičkim glasovima, posebno pred beogradske izbore koje javnosti predstavlja kao nacionalne jer će oni odlučiti u "kojem smjeru će Srbija krenuti".

Apel su potpisali, između ostalih, Sonja Biserko, Zoran Vuletić, Lazar Lazić, Staša Zajović, Aleksandar Kraus, Jelica Minić, Ljiljana Latinović, Nenad Čanak, Aleksandar Olenik, Tamara Nikčević, Bojan Kostreš, Vesna Pešić, Svetislav Basara, Rada Trajković, Sead Turčalo, Miodrag Vlahović, Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Boris Varga, Pavle Sekeruš, Aleksandar Bošković, Đokica Jovanović, Olga Manojlović Pintar, Milivoj Bešlin, Petar Žarković, Pavel Domonji, Lula Mikijelj i drugi, prenosi Beta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!