[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/18\/ebola-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/18\/100x73\/ebola-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/18\/ebola-5.jpg","size":"146.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Institut Serum u Indiji planira prozivoditi vakcine protiv ebole

Institut Serum u Indiji planira da proizvede 20.000 do 30.000 doza eksperimentalne vakcine protiv ebole do kraja novembra nakon izbijanja epidemije u Ugandi, navodi izvor iz kompanije.

Od prošlog mjeseca potvrđena su 54 slučaja oboljenja i 19 smrtnih slučajeva, a prvi slučaj u glavnom gradu Kampali zabilježen je prošle sedmice. Zdravstvene vlasti vjeruju da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Vakcine protiv češćeg zairskog soja ebole pokazale su se veoma efikasnim tokom nedavnih epidemija u susjednoj Demokratskoj Republici Kongo, prenosi Reuters.

Univerzitet u Oxfordu, koji je razvio vakcinu protiv COVID-19 sa AstraZenecom, ima vakcinu protiv ebole za koju se pokazalo da izaziva imuni odgovor.

Iz AstraZenece navode da rade s Institutom za serum na proizvodnji doza koje bi mogle biti raspoređene u Ugandi, u sklopu kliničkog ispitivanja nakon što tamošnje vlasti daju regulatorno odobrenje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!