[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/l-ae93aefb083201ac3a63a5919edf6f59.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/100x73\/l-ae93aefb083201ac3a63a5919edf6f59.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/l-ae93aefb083201ac3a63a5919edf6f59.jpg","size":"143.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Instalacija 'Sarajevo Olympic Journey' Edine Selesković za obilježavanje 40 godina ZOI

Svečanim otvaranjem umjetničke instalacije pod nazivom "Sarajevo Olympic Journey" Sarajevo je danas obilježilo 40 godina od Zimskih olimpijskih igara '84 , saopćili su organizatori.

Inspirirana duhom olimpijskih igara, instalacija akademske skulptorke Edine Selesković "Sarajevo Olympic Journey" predstavlja svojevrsno putovanje kroz vrijeme i sjećanje na neponovljive trenutke koji su obilježili historiju Sarajeva. Postavka se sastoji od ikonografskih olimpijskih krugova, ali se njeno značenje proteže dalje, nadograđujući se na ideju kruga kao simbola putovanja i beskonačnosti ljudskog duha.

Na svečanom otvaranju obratio se predsjednik Organizacionog odbora oblilježavanja 40. godišnjice ZOI84 Jasmin Ademović, koji je istakao kako je i sam Međunarodni olimpijski komitet potvrdio da je ovo do sada najveći broj aktivnosti ikada u povodu obilježavanje godišnjice Olimpijade i da će nastojati da se to tako i nastavi.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao je kako je sve ovo što se danas dešava važno pogotovo u vremenima kada mnogi pokušavaju da prepravljaju historiju. Otvaranju su prisustvovali i brojni ugledni gosti iz diplomatskog i kulturnog miljea, među kojima je bio i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas, koji se također obratio prisutnima.

Umjetnica Edina Selesković istakla je kako je inspiracija za ovaj projekt proistekla iz želje da se zajedno sa sugrađanima oda počast nezaboravnim trenucima ZOI '84 i da se njihov duh zadrži u srcima i sjećanjima svih generacija.

Na otvaranju skulpture francuski kompozitor Eric Breton izveo je kompoziciju "Bolero“ obogaćenu elementima bosanskog folklora, a čitane su i poruke onih koji su na neki način gradili Olimpijadu prije četrdeset godina a koje je pročitao Rinko Golubović, saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!