[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/industrija-3837gm.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/100x73\/industrija-3837gm.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/29\/industrija-3837gm.jpg","size":"96.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Industrijska proizvodnja u BiH u oktobru opala za 1,8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u oktobru je manja za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok u odnosu na oktobar prošle godine industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od tri posto.

Proizvodnja energije u oktobru veća je za 4,4 posto u odnosu na septembar, kapitalnih proizvoda za 2,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, objavila je Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

U oktobru ove u odnosu na oktobar prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda je veća za 5,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, a energije za 11,1 posto.

Industrijska proizvodnja u oktobru u poređenju sa septembrom ove godine veća je u proizvodnji i snabijevanju električnom energijom i gasom za 3,7 posto, u vađenju ruda i kamena za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 1,7 posto.

U oktobru, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi pad u prerađivačkoj industriji za 0,9 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 10,3 posto, a u vađenju ruda i kamena za 11 posto.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!