[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/indija-koronavirus-xinhua-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/100x73\/indija-koronavirus-xinhua-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/29\/indija-koronavirus-xinhua-2.jpg","size":"82.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Indijka, žrtva silovanja, umrla nekoliko sedmica nakon napada

Žena iz najniže indijske kaste umrla je u utorak u bolnici nakon što su vlasti saopćile da ju je silovala grupa muškaraca, što je izazvalo proteste i kritike opozicije zbog, kako navode, neuspjeha u zaštiti žena.

Njen slučaj bio je posljednji u nizu jezivih zločina nad ženama u Indiji zbog kojih je ta država dobila reputaciju jedne od najgorih mjesta na svijetu za žene.

Jedna žena prijavila je silovanje u prosjeku svakih 15 minuta u Indiji u 2018. godini, prema najnovijim vladinim podacima objavljenim u januaru.

- Za žene gotovo da nema zaštite. Kriminalci otvoreno čine zločine - napisala je na Twitteru Priyanka Gandhi Vadra, liderka opozicione kongresne stranke.

Devetnaestogodišnja žrtva, koja pripada zajednici Dalit, napadnuta je i silovana 14. septembra na polju u blizini njene kuće u okrugu Hathras, 100 kilometara od New Delhija, saopćile su vlasti.

Policija je uhapsila četiri muškarca u vezi sa zločinom, javio je Reuters.

U ponedjeljak je žena dovedena iz bolnice u državi Uttar Pradesh u bolnicu Safdarjung u New Delhiju, gdje je umrla dok je bila na liječenju, saopćile su vlasti.

Oko 300 demonstranata iz Vojske Bhim, grupe koja se zalaže za prava Dalita, ušlo je u prostorije bolnice i uzvikivalo parole u blizini mrtvačnice u kojoj se nalazi tijelo žene.

Država Uttar Pradesh, iz koje potječe žrtva, a kojom vlada stranka Bharatiya Janata premijera Narendre Modija, svrstava se u najnesigurniju državu za žene u zemlji.

Prošlog decembra, grupa muškaraca zapalila je 23-godišnju ženu iz zajednice Dalit dok je ulazila u zgradu suda u Uttar Pradeshu kako bi podnijela optužbe za silovanje.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!