[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/index-naslovna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/index-naslovna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/index-naslovna.jpg","size":"81.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Indeks ekonomskih sloboda 2021: BiH na 82. mjestu u grupi „umjereno slobodnih“

Kako se svijet bude nastavljao oporavljati od pandemije koronavirusa, ekonomska sloboda bit će važnija nego ikad, navodi se u novom izvještaju Heritage Fondacije koja objavljuje Indeks ekonomskih sloboda (Index of Economic Freedom).

Ukupna ocjena ekonomskih sloboda za BiH je 62,9 što BiH svrstava na 82. mjesto u svijetu u 2021. Godini od ukupno 178 zemalja. Ukupan rezultat je povećan za 0,3 boda prvenstveno zbog popravljene ocjene u oblasti poreznog opterećenja.

index-1.jpg

Bosna i Hercegovina je rangirana na 40. mjesto od 45 zemlja koje pripadaju evropskom regionu. Ukupni rezultat je ispod regionalnog, ali iznad svjetskog prosjeka.

Ekonomija Bosne i Hercegovine ostaje umjereno slobodna petu godina zaredom. Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima koji se tiču vladavine zakona: imovina prava, pravosudna efikasnost i integritet vlade. Usvajanje politika za poboljšanje poslovne slobode također je neophodno, ali će zahtijevati bolju saradnju između zasebnih političkih subjekata u zemlji.

index-2.jpg

Najslobodnije zemlje su Singapur, Novi Zeland i Australija. Na dnu liste se nalaze Kuba, Venecuela i Sjeverna Koreja.

Od zemalja u razvoju najbolje su plasirane Estonija na 8. mjestu i Gruzija na 12. U regionu prednjači Sjeverna Makedonija na 46. Dva mjesta lošije je plasirana Slovenija,  Srbija je 54., Kosovo 58., a Hrvatska 79.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!