[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/26\/nijaz.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/26\/100x73\/nijaz.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/26\/nijaz.jpg","size":"226.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

IN MEMORIAM/ Dr. Nijaz Duraković: Ivo Andrić je političko đubre i smrad

Povodom osme godišnjice smrti uglednog profesora, političara, publiciste, prof. dr. Nijaza Durakovića, prenosimo intervju objavljen u  magazinu Start BiH početkom 21. vijeka. Britko, jasno, nedvosmisleno, iskreno odgovara profesor na 101 pitanje našeg novinara, čime čitaocima, i onima koji ga znaju i koji ga ne znaju, u potpunosti razotkriva ko je on zapravo i kakav je bio- najmarkantnija figura ukupnog društvenog života posljednjih decenija u Bosni i Hercegovini.

 

Prof. dr. Nijaz Duraković za sebe smatra da je u životu dogurao do vrha • Njegova biografija kao da je prepisana iz socrealističkih udžbenika: potiče iz radničke porodice, kao vrlo mlad je završio sve potrebne škole do doktorata, bio je član predsjedništva države, predsjednik partije i osnivač SDP-a, profesor je na fakultetu političkih nauka, otac dvoje djece • Više nema ni tjelohranitelja

Razgovarao: Ozren Kebo (magazin Start)

Foto: Almin Zrno

1. Izaberite pravi odgovor. Socijalističko samoupravljanje je:
a) Neuspio eksperiment dokone klase;
b) Eksperiment koji je upropastila radnička klasa;
c) Uspješna ideja koju su opstruirali CIA i ostali neprijatelji revolucije;
d) Čista zajebancija?
- Ne bih izabrao nijedno, ako mogu birati. Kao i sve velike ideje, ovo je jedna lijepa utopija za koju se vrijedilo boriti, ali spletom okolnosti i različitim konceptima, ona je upropaštena.

2. Šta je od toga ostalo do danas?
- Ostala je nada u neku socijalnu pravdu prije svega. Opstale su sve one velike ideje koje su pokretale svijet. Dok je svijeta, bit će borbe za jednakost, za bratstvo, slobodu, pravdu, za demokraciju... Dosta toga je bilo u konceptu socijalističkog samoupravljanja.

3. Marks ili Engels?
- Marks, bez razmišljanja.

4. Zašto?
- Marks je dublji, temeljitiji i teorijski obrazovaniji. On ima briljantnih radova. On je i danas aktuelan.

5. Kada ste posljednji put pročitali neku Marksovu knjigu?
- Prije nekih mjesec dana jer mi je trebao jedan podatak iz njegovih Ranih radova. Tu ima briljantnih pasaža o otuđenju i ljudskim potrebama.

6. SK BiH ili SDP BiH?
- U svakom slučaju SDP BiH, jer ja sam SK BiH pretvorio u SDP BiH. Ja sam mu nadio ime i učinio tu povijesnu reformu.

7. Da li ste zadovoljni svojom tvorevinom koja bi uskoro mogla da ostane bez osnivača?
- Pa, ne bi valjalo kada bi se stranka vezala za jedno ime. Nisam pravio stranku koja će biti nečiji posjed niti nečija privatna imovina. Stranka je utemeljena kao moderna, demokratskai evropski orijentirana, odbačeno je sve ono što podsjeća na dogmatski komunizam ili staljinizam.

8. Najjači politički uspjeh BiHu njenoj historiji?
- Teško je to sada kazati. Možda je to ZAVNOBiH jer je on reinkarnirao ideju države Bosne i Hercegovine. Uspostavioje temeljne principe na kojima BiH može jedino opstati. Parola da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska, i hrvatska,i muslimanska nije fraza nego je to shvatanje da bosanskohercegovački tronožac pada ako mu otkinete jednu nogu. Ideja građanske i slobodne BiH utemeljena je na ZAVNOBiH-u.

9. Šta je najveći politički promašaj u njenoj historiji?
- Ne može se reći da država sama posebi može da griješi. Možemo govoriti o greškama određenih političkih garnitura ili određene vlasti, ali ne o greškama BiH. Najveća bosanskohercegovačka tragedija je agresija koja je izvršena nad njom, a posljednji slučaj genocida koji se u njoj desio, povijesna je kataklizma.

10. Šta smatrate svojim najvećim životnim uspjehom?
- To što sam vrlo mlad završio sve nauke koje su se mogle završiti, sve do doktorata i mjesta redovnog profesora na fakultetu. U profesionalnoj karijeri dogurao sam do maksimuma.

11. Dekan?
- To me nikada nije interesiralo. Nekoliko puta su mi nudili to mjesto na mnogim fakultetima, ali ja jednostavno nemam organizacionih sposobnosti. A nemam ni živaca da se bavim tom birokratskom procedurom. Gubite mnogo vremena baveći se svim i svačim, od čistačice i problema s WC-om, do plaća za profesore.Neka, hvala.

12. Koja je Vaša najveća politička greška?
- To što 1992. godine nisam formirao posebne patriotski orijentirane jedinice koje bi bile pri SDP-u. Mi smo organizirali patriotski front za obranu BiH i prije nego što je formirana Patriotska liga, ali se onda pojavila bojazan da će nas neko prozvati kako pravimo partijsku vojsku. Tu sam ideju izložio i SeferuHaliloviću, jer je naš uslov bio da budemo pod komandom Armije RBiH, ali da komandni kadar bude iz redova SDP-a jer smo u našim redovima imali dosta školovanih oficira.Svi znamo kakva je situacija bila u Sarajevu, gdje su bivši mesari i pekari preko noći postajali komandanti koji su slali ljude u smrt. Sefer se oduševio i pozdravio tu ideju jer bi te jedinice bile doista multinacionalne, građanski orijentirane i patriotske prije svega,bez natruha ove ili one ideologije. Mislim da mi je najveća životna greška što to nisam učinio.

13. Pa što niste?
- Rekao sam već, zbog bojazni da nam se ne prigovori da pravimo partijsku vojsku.

14. Gdje ste bili 11. septembra 2001. godine?
- Ne mogu se sjetiti.

15. Možete li se sjetiti gdje ste bili šestog aprila 1992. godine?
- Naravno da mogu. Bio sam u svom stanu u ulici Skenderija broj 31 i samo sam čekao kada će to početi, jer nisam bio među naivnim koji su vjerovali onoj: Sarajlije, mirno spavajte,ja vam garantiram da rata u Bosni neće biti. Čekao sam samo kada će puknuti jer su barikade od drugog marta očito bile generalna proba svega onoga što će kasnije uslijediti.

16. Zašto je Zlatko Lagumdžija predsjednik SDP-a, a ne Vi?
- Zato što je na Kongresu izabran na to mjesto. Demokratski je dobio te izbore i sada ne bih želio ulaziti u razloge koji su tome prethodili. Između mene i njega Kongres se opredijelio za Lagumdžiju i ja sam mu poželio sreću i uspjeh u radu.

17. Doživljavate li Lagumdžiju kao svog lidera?
- Ne, jer nije po mom ideološkom i političkom ukusu. Prije svega, akumulirao je previše funkcija, kao niko u modernoj povijesti BiH. Jedno vrijeme imao je šest funkcija: predsjednik vladajuće partije, predsjednik Ministarskog savjeta, ministar spoljnih poslova, direktor Instituta za menadžment i profesor na najmanje tri fakulteta,i tako dalje. Što kažu Sarajlije:Ne da je Ajnštajn, nego da je Cvajštajn, bilo bi mu previše.

18. Šta biste to Vi bolje uradili od njega?
- Prvo, više bih se posvetio jednom poslu, bilo kojem od tih. Probao bih ga odgovornije i temeljitije raditi, jer ne vjerujem da postoji takav kapacitet koji bi sve ovo stigao pa makar bio i novorođeni genije koji može šest vrlo odgovornih poslova obavljati paralelno a da to bude uspješno. Drugo, svu svoju političku energiju usmjerio bih na socijalna pitanja. Pored ovih nesretnih nacionalnih, pitanje rada i zapošljavanja ključni je problem za ovu državu. Bez otvaranja radnih mjesta mi nemamo nikakve perspektive.Ali, mi danas sve drugo radimo osim da gledamo možemo li negdje otvoriti neki pogon i zaposliti malo ovih nesretnih i obeznađenih mladih ljudi.

19. Ko je trenutno najbolji političar u BiH?
- Teško bih se mogao opredijeliti jer, nažalost, ne vidim nekog političara koji bi mogao ponijeti epitet najbolji. Tu i tamo ima nekih od njih koji imaju lucidnosti, imaju ideja, snage,hrabrosti..., ali niko nema ko obuhvata sve te osobine.

20. Ko ima najviše lucidnosti, ideja i hrabrosti?
- I Lagumdžija često ima lucidnosti i novih ideja, samo ih nekako zbunjeno realizira. Haris Silajdžić ima određene pragmatičnosti i iskustva u međunarodnim odnosima. Safeta Halilovića krase temeljitost, upornost i, prije svega, političko poštenje. Više nikoga ne vidim na prostoru Federacije ko posjeduje neke posebne kvalitete. U Republici Srpskoj svi oni su manje-više još na nacionalističkom fonu.

21. Šta Vam se najviše sviđa u kapitalizmu?
- Taj neki osjećaj slobode, mada ja, kao marksista, tu slobodu vidim sa svim njenim ograničenjima. U Americi te malo ko pita koje si nacije i koje si vjere. Tamo je dolar jedini pravi bog.

22. Da li ste još pristalica parole: "Zemlja seljacima, fabrike radnicima, a pare političarima"?
- Ta parola, naravno ne takva kako ste je naveli, proizilazi iz lenjinizma. Lenjin je tu parolu smislio kao najbolji način da jedan rat pretvori u socijalističku revoluciju. Sve se to dešavalo u jeku Prvog svjetskog rata kada je narodu dozlogrdilo da gine ko pljeva za carske ciljeve pa je Lenjin proglasio Dekret o miru. Druga njegova parola je bio Dekret o zemlji, dakle,zemlju podijeliti onima koji je rade, a treća njegova parola je: Sva vlast sovjetima. Tito je sve to prebacio na naše prilike i u jeku revolucije on kaže: Fabrike radnicima, zemlja seljacima i time pridobija masu stanovništva za ciljeve revolucije. Naravno,on nije rekao: Pare političarima.

23. Postoji li mladi političar na kojeg tipujete?
- Svojevremeno mi se sviđao Denis Bećirević iz Tuzle, ali imam utisak da se već uklopio u ove birokratske strukture,tako da me pomalo razočarao. Dopadao mi se i ovaj naš ambasadoru Beogradu Željko Komšić...

24. Da ste Vi kojim slučajem sada visoki predstavnik za BiH,koji bi Vam bio prvi potez?
- Prvo bih dovršio ovu maskaradu oko primjene odluka Ustavnog suda i svu energiju međunarodne zajednice usmjerio na ekonomiju i probleme koji iz toga proizilaze.

25. Kada biste sada pisali memoare,ko bi bio najpozitivniji lik?
- Ako bih gledao povijesno, ja sam još deklarirani titoist. Za mene je Josip Broz najveća povijesna ličnost ne samo na ovim prostorima nego najveća ličnost 20. stoljeća. Što se tiče drugih političara s kojima sam sarađivao,Džemala Bijedića cijenim kao pragmatu i mudrog političara.

26. A ko je najnegativniji lik?
- Sva ova nacionalistička bagra, od Slobe Miloševića do Radovana Karadžića, od Momčila Krajišnika do Nikole Koljevića i da više ne nabrajam. Ma koga god uzmete, nećete pogriješiti.

27. Da li ste bolji političar ili profesor?
- Mislim da sam bolji kao profesor jer sam prilično elokventan, temeljito se spremim za predavanja, a ima tu malo i rutine jer sam profesor već 28 godina. Za jednog političara ja sam previše naivan i, rekao bih, prepošten.

28. Knjiga koju bi trebao da pročita svaki bh. političar?
- Derviš i smrt, a možda uz nju i Tvrđavu.

29. Zašto?
- Zato što je Meša tu briljantno odslikao fenomen vlasti i svega onoga što uz to ide, posebno na ovim prostorima. Iz toga se da štošta naučiti i kao povijesno i kao aktuelno iskustvo. Jednom je Meša rekao da svakih najmanje pedeset godina u Bosni dođe čudan vakat kad pametni zašute, budale progovore, a fukara se obogati.

30. Imate li u kući Titovu sliku?
- Imam.

31. Ko je bio najveći socijalistički negativac u onom sistemu?
- Bilo ih je raznih...

32. Vaše najveće razočarenje?
- Najveće razočarenje su mi neki prijatelji s kojima sam se, recimo, družio trideset godina i više, istinski im vjerovao, a onda shvatio da to nisu prijatelji, nego đubrad. Ne bih imenovaote ljude, ali ima ih dosta.

33. Koga biste klonirali?
- Ne bih nikoga, nisam za kloniranje.Mislim da je to opasna stvar. Kada bih se ja pitao, zabranio bih genetski inženjering jer to nosi katastrofalne posljedice po svijet. Oni koji imaju novac i koji mogu manipulirati s genetskim inženjeringom, bit će i genetski superiorniji.

34. Da li ste osvetoljubivi?
- Nažalost, nisam, mada bi to moglo ispasti kao moja mana, odnosno mogao bi se steći utisak da sam slab jer ne volim vraćati na način na koji sam udaren.

35. Šta nikada ne biste oprostili?
- Napuštanje i nipodaštavanje roditelja.Nikada i nikome ne bih oprostio silovanje djece. Tu oprosta ne bi bilo. Ako je to muško učinilo, prvo bih ga objesio za muda, pa tek onda ubio.

36. Šta radite kada usred govora izgubite misao?
- Onda ubacim frazu.

37. Da li ste ikada ostali bez teksta?
- Često, kada sam konsterniran nečijim bezobrazlukom, kada čovjek ne zna kako da se postavi.

38. Koja je najznačajnija knjiga u povijesti pisane riječi?
- To je teško reći. Ljudi uvijek kažu da su to ove svete knjige. Ja sam bibliofil i ne bih mogao izabrati jednu knjigu.

39. Najvažnija bh. knjiga?
- Mislim da je najveći bh. prozni pisac svih vremena Meša Selimović, a u poeziji to je Mak Dizdar.

40. A Ivo Andrić?
- Andrić je veliki pisac, a pošto sam ja ipak političar, moram konstatirati da je on bio političko đubre i smeće. Uz rat sam ponovo pročitao njegovu disertacijuiz Beča i to je najgori nacionalistički pamflet koji sam pročitao u životu. Interesantno da je 1994. godine u Banjoj Luci objavljeno to reprintizdanje. Od jugoslovenskih proznih pisaca volim Krležu, od pjesnika volim Miljkovića, volim čak Stevana Raičkovića bez obzira na njegova politička ubjeđenja, volim Tina Ujevića i na njemu sam diplomirao.Diplomski rad mi je bio: Pjesnički svijet Tina Ujevića.

41. Strana književnost?
- Mislim da sam dobar poznavalac američke literature i ako hoćete da nešto saznate o američkom jugu, onda čitajte Corwella ili Johna Stainbackaili Williamsa. Naravno, tu je jedan od najvećih, Hemingway. U ratu sam se ponovo oduševljavao Aldousom Huxleyem koji je, po mom mišljenju, briljantan pisac. Njegov Kontrapunkt jedno je od najboljih djela britanske književnosti. Volim i kratku pripovijetku. Mislim da danas na svijetu postoje četiri najveća pripovjedača koje nikada niko neće nadmašiti: Čehov, Gorki, Hemingway i Jack London.

42. Vjerujete li u Boga?
- Ne.

43. Kako ćete biti sahranjeni: dženaza ili ateistički sprovod?
- To će vjerovatno odlučivati oni koji će me sahranjivati. Ne vjerujem u zagrobniživot pa mi je svejedno.

44. Stidite li se svojih poroka?
- Pomalo i ponekad.

45. Koji su Vam poroci?
- Volim popiti, a i pušim neumjereno.One ostale da i ne pominjem.

46. Šta je bolje biti: pijan ili star?
- Ovdje na fakultetu je bio profesorStojan Tomić koji se bavio metodologijom. Bio je poznat po tome što sebavio projektima čiji je jedini cilj bioda se uzmu pare. Onda smo se šprdali:Stole je dokazao hipotezu kakoje bolje biti mlad, zdrav, lijep i pun para nego bolestan, star, ružan ibez para. Po sarajevski: Bolje je guta u džepu nego guta na leđima.

47. Kada morate lagati, da li to radite samo malo ili idete do kraja?
- Lažem do kraja.

48. Najgori posao koji ste radili u životu?
- Jedno vrijeme sam bio partijski pisar, aparatčik. Morao sam raznim jebivjetrima i umišljenim glupanima da pišem govore. Pišete po sedmicu ili deset dana, pa i više, a onda oni dođu pa se iživljavaju nad rečenicom ili zarezom. Jednom sam radio referat Cvijetinu Mijatoviću koji je bio posvećen Edvardu Kardelju. U Banjoj Luci je bilo savjetovanje na temu Kardelj o nacionalnom pitanju i mene su probrali iz CK da ja to kao skitim. Dali su mi šofera i daktilografkinju.Bili smo u hotelu Koran na Palama i to je ono: Imaš sve, piši za druga Maju. Pisao sam ja to i stvarno sam dobar referat napravio. Kada smo došliu Banju Luku, donesem taj referat u kojem je bila jedna štamparska greška. Pisalo je kako je Kardelj kao mladi učitelj 1932. godine napisao to i to, a trebalo je da stoji 1934. godine. On je bio digao toliku frku, umalo da me zatvori. Šta ću, morao sam to raditi godinama ne bih li dobio stan.

49. Kojeg se roditeljskog savjeta i danas držite?
- Stari moj, rahmetli Hakija, običavao je reći: Mali, u životu se protegni koliko ti je jorgan dug.

50. Omiljena psovka?
- Nažalost, ja prilično psujem, ali često, kada me neko prekine u pričanju,volim iskoristiti jednu hercegovačku: Ne prči mi besidu.

51. Najdraži honorar koji ste dobili u životu?
- Od zagrebačkog Globusa. Ja sam zanjih povremeno radio kao recenzent i nisam očekivao da će to platiti tako kako su platili. Bilo se toga nakupilo za dvije ili tri knjige i oni su mi odjednom poslali današnjih negdje oko deset hiljada maraka. A ja sam u tom trenutku bio frontalni kokuz.

52. Kada ste bili najsretniji u životu?
- Mislim kada sam dobio prvi stan.Sjeo sam na sred sobe i nisam mogao vjerovati u to.

53. A najtužniji?
- Kada mi je umrla majka.

54. Ko je čovjekov najbolji prijatelj?
- Trebao bi da bude čovjek sam.

55. Najveći boem među političarima?
- Svojevremeno je to bio Zdravko Grebo. Ponekad sam to i ja koji sam bio proskribiran kao čovjek koji voli kafane, žene i piće. Ovaj novi val ne pratim, ali izgleda da se oni boemštine boje.

56. Najbolja kafana u Sarajevu?
- Više ne znam. Godinama sam išaou Bujrum gdje je bilo najbolje pače i najbolji bosanski lonac na svijetu.Adi Mulabegović je govorio kako je kod Đađe tako dobro pače da ga treba izdavati na recept. Dugo sam bio u Dva ribara. I danas odem na Sedrenik na jagnjetinu.

57. Da li ste zaboravili rat?
- Neke stvari jesam, neke nisam.

58. Čega se najintenzivnije sjećate iz rata?
- Najviše me dojmila jedna emisija na radiju, kada je jedan ljekar kazao kako je čovjeku svojstveno da potiskuje ono ružno što mu se dogodilo, a da pamti samo lijepe stvari. Tada je on rekao jednu divnu rečenicu: Čovjek je sklon zaboravu, ali organizam pamti.

59. Progone li Vas i danas prizori smrti?
- Bio sam krenuo na fakultet i tamo na raskršću nekadašnje Masarikove,gdje je nekada bio kafić Muppet, zaustavio me neki čovjek. Dok smo mi tu stajali, odjednom je granata pala u onaj parkić gdje su se na toboganima igrala dječica. Takvog masakra nisam vidio ni u filmovima. Jedna djevojčica je ležala na zemlji, a bubrezi su joj ispali van. Podigao sam je, a ona nije plakala, nego je cviljela. To je bio užas, tamo noga, ovamo ruka. Pet dana poslije toga ja sam samo povraćao žuč. Ta mi je slika ostala za cijeli život. Ne vjerujem da ću je ikada zaboraviti. I ne želim da je zaboravim.

60. Da ste Vi bili na čelu države, a ne SDA, šta biste bolje uradili od njih?
- Mogao bih napisati knjigu na tu temu. Doista bih probao organizirati opći patriotski front za obranu BiH. Probao bih odabrati bolje političke savjetnike i ne bih tako naivno vjerovao da će nas spasiti međunarodna zajednica ukoliko budemo napadnuti. I čim se ono počelo kuhati u martu mjesecu, ne bih govorio da rata neće biti i da mirno spavamo, nego bih pozvao narod na opću mobilizaciju. Uputio bih im poziv na oružje protiv tada već očekivanog agresora.

61. Ko je najveći ratni heroj?
- Ispada malo demagoški, ali to je bila gradska i prigradska sirotinja.

62. Kako ste obilježili desetogodišnjicu opsade?
- Napisao sam jedan tekst na tu temu, jer sam konsterniran činjenicom da su neki mediji to minorno, gotovo sramno prikazali.

63. Koga biste poveli na pusto ostrvo?
- Neku dobru mačku.

64. Zašto?
- Čuj zašto, pa ne bih valjda poveo tebe.

65. Osjećate li se moćnim što imate tjelohranitelja?
- Ma oni su više bili moja raja nego neka velika zaštita. Sada nemam tjelohranitelja.

66. Jeste li uspješan muškarac?
- To neka kažu žene.

67. Po čemu se uspješan muškarac razlikuje od neuspješnog?
- Biću malo bezobrazan pa ću reći jednu divnu rečenicu rahmetli profesora Fuada Muhića: Neuspješan u ljubavi, prejeban u politici.

68. Šta volite da Vam poklanjaju?
- Vrlo sam skroman i ne volim se nešto gizdati. Najviše volim kada mi neko pokloni neku dobru knjigu i nekada, ovako, neki fini muški miris.

69. Koji miris koristite?
- Nemam pojma, onaj koji mi poklone.

70. Volite li seks?
- Naravno.

71. Šta je važnije, seks ili politika?
- Seks u svakom slučaju.

72. Između partijskog sastanka i večere sa Selmom Bajrami,izabrali biste...?
- Ne znam zašto bih izabrao Selmu Bajrami kad ja ne znam ni ko je ona niti kako izgleda, ali, recimo, između neke najatraktivnije mačke i partijskog sastanka izabrao bih najatraktivnijumačku.

73. Ali Vi ste ipak partijski funkcioner. Šta će reći baza?!
- Puna mi je neka stvar partijskih sastanaka.

74. Koliko vlast pomaže u seksu?
- Mislim da samo odmaže. U čovjekovoj prirodi imaju četiri strasti: ljubav, kocka, rakija i vlast. Najveća slast je vlast, a ona kvari sve ostalo.

75. Da li biste prihvatili vezu bez obaveze?
- Normalno.

76. Koji je Vaš recept za osvajanje žena?
- Treba imati priču, što kažu Sarajlije,pravu spiku.

77. Definicija pravog muškarca?!
- Mora biti pouzdan, odrešit, materijalno situiran i karakteran.

78. Za koliko para biste pozirali za duplericu?
- Ne bih ni za kakve pare.

Ukratko o političarima

85. Alija Izetbegović?
- Jutros sam napisao, an passan, jedno sjećanje. Tokom rata došao mi je jedan američki senator i pitao me ovo što me ti pitaš: Ocijenite mi, ali pošteno, politički lik Alije Izetbegovića. Ja mu kažem da me on podsjeća na motor sa zakašnjelim paljenjem; pri donošenju ključnih odluka uvijek upali s mjesec dana zakašnjenja.
86. Šta senator kaže na to?
- Kaže on meni: No, six months.
87. Haris Silajdžić?
- Nije loše.
88. Zlatko Lagumdžija?
- On je mlađi i moderniji.
89. Nikola Špirić?
- Ne znam ni šta je ni ko je, pa ga ne bih ni ocjenjivao.
90. Milorad Dodik?
- Seoska varalica.
91. Mladen Ivanić?
-To je malo lukaviji i sofisticiraniji nacionalist. Ne želim da razmišljam o takvim ljudima.
92. Ante Jelavić?
- To je samo druga verzija Dodika, pa čak i gora. Čista nula.
93. Ivica Račan?
- Solidan, ali ništa više od toga.
94. Dragan Mikerević?
- Ne poznajem ga dovoljno.Čini mi se da nije loš.
95. Muhamed Filipović?
- Desetka.
96. Alija Behmen?
- Odličan.
97. Wolfgang Petritsch?
- Nula.
98. Nazif Gljiva?
- Ma kakav Gljiva, on uopšte nije političar. Ne ocjenjujem estradu.
99. Slobodan Milošević?
- Kada govorimo o zločinima koje je napravio, nema mu premca.
100. Franjo Tuđman?
- Hrvatski pandan Slobodanu Miloševiću.
101. Nijaz Duraković?
- Ne znam ni ja. Stavi me tu negdje u sredinu.

79. Ko ima dominantniju ulogu u seksu: žene ili muškarci?
- Još smo mi patrijarhalno društvo. Mislim da su to muškarci, iako žene postaju agresivnije i preuzimaju tu ulogu.

80. Vjerujete li u moć afrodizijaka?
- Vjerujem.

81. Da li ste ikada probali neki od njih?
- Ima jedan poznat afrodizijak koji bih preporučio ovim hadumima: jegulja i vino. To sigurno pomaže, a i hercegovačka jarčevina nije naodmet.

82. Jeste li probali viagru?
- Nisam, jer nemam potrebe.

83. O čemu maštate?
- O svemu i svačemu jer sam vrlo maštovit čovjek. To su prave fantazmagorije.

84. Jeste li hedonista?
- Jesam.

 

Podijelite ovaj članak!