[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/05\/denis-mrnjavac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/05\/100x73\/denis-mrnjavac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/05\/denis-mrnjavac.jpg","size":"294.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

In memoriam: 12 godina od ubistva dječaka Denisa Mrnjavaca

Na današnji dan prije 12 godina svirepo  je napadnut Denis Mrnjavac, 16-godišnji srednjoškolac koji je na povratku iz škole kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju te su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 6. februara 2008. preminuo.

Ana Mrnjavac, Denisova majka, u razgovoru za Klix.ba kazala je da je najviše boli što je njeno dijete nevino stradalo naočigled velikog broja putnika.

"Niko nije reagovao na bilo kakav način, to je za mene i danas nešto što nikako ne mogu prihvatiti ni razumjeti. Denis je rođen u ovom gradu koji je oduvijek imao dušu i ljude koji su uvijek bili susretljivi i spremni pomoći jedni drugima. Šta se promijenilo i otkud ovoliko nasilja, ja stvarno nemam odgovor na ta pitanja. I evo već 12 godina su u mom životu sivilo i tama, jer moj Denis je bio jedina svijetla tačka koja mi je davala nadu u život, a sada se nažalost suočavam sa surovom stvarnošću da njega više nema", rekla nam je Ana.

Kako  je ispričala za Klix.ba , svakim danom se pita zašto baš Denis, jer je bio jedna tiha, mirna priroda, nikada konfliktan, širio je oko sebe jednu toplinu, ljubav i radost. S istim pitanjem naviru i sjećanja, uspomene i misao kako bi Denis izgledao danas, kakav bi bio student, da li bi imao porodicu, koju bi profesiju odabrao.

Ove godine napunio bi 28 godina i majka Ana se prisjeća kako je bio svestran, fizika, matematika, muzička škola, sve mu je išlo od ruke. Volio je sve predmete i živio svoj dječački san.

Njegovi napadači bili su trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirica (17).

Dvije godine kasnije Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, a Lelović i Talić proglašeni su krivima za pomaganje tada maloljetnom Sikirici. Lelović je dobio 15, a Berin Talić četiri godine zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda kojom je Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Taliću kazna povećana sa četiri na 10 godina.

Denis je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, a građani su nekoliko puta izazili na ulice, tražili promjene zakona, veću sigurnost i slobodu.

Dvorište Katoličkog školskog centra dobilo je spomen-obilježje za Denisa, ali i za sve učenike, kao podsjetnik ove tužne i nesretne istine. Denisova majka Ana Mrnjavac i prijatelji svake godine odlaze na tramvajsku stanicu na kojoj je ubijen i polože cvijeće.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!