[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/l-5bc5360b96b8841a3ab2fe307338c13a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/100x73\/l-5bc5360b96b8841a3ab2fe307338c13a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/l-5bc5360b96b8841a3ab2fe307338c13a.jpg","size":"119.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Idućeg tjedna radionica Turističke zajednice HNŽ-a u okviru projekta 'COMMHERITOUR'

Turistička zajednica Hercegovačko–neretvanske županije organizira radionicu za dionike HNŽ-a u okviru projekta ''COMMHERITOUR - Modeli temeljeni na zajednici za održivu valorizaciju zanata kulturne baštine u cilju poboljšanja gospodarske i turističke učinkovitosti udaljenih područja Dunavske regije''.

Radionica će se održati u četvrtak, 13. lipnja u Hotelu Mostar s početkom u 10 sati, a izjave za medije su planirane od 9.45 sati.

Kako je iz Turističke zajednice HNŽ-a najavljeno, svrha održavanja radionice je prikupljanje informacija za izradu Izvješća o valorizaciji baštine HNŽ-a, u kojima će se napraviti pregled i evaluacija postojećih modela valorizacije nematerijalne kulturne baštine, pronaći mogući nedostaci u današnjoj praksi i okruženju (tj. ekosustavu) te specificirati potencijali koji bi se mogli razvijati u sljedećim fazama projekta COMMHERITOUR.

Također, izvješća će specificirati dobre prakse, neiskorištene potencijale, izazove u maksimiziranju dodanih vrijednosti stvorenih putem valorizacije baštine.

Inače, projekt COMMHERITOUR prati živu baštinu i obrtništvo kao izvor socioekonomske integracije za ruralna i udaljena područja dunavske regije (Danube Region). COMMHERITOUR ima za cilj maksimizirati doprinos obrta i kulturne baštine gospodarstvu kroz turizam na održiv način.

Projekt povećava svijest o inherentnim potencijalima rasta obrtničke baštine i poboljšava valorizaciju kapaciteta zajednica - korištenjem inkluzivnih modela i transnacionalno primjenjivih rješenja.

Osam je partnerskih regija u projektu koje posjeduju dobru tradiciju obrta temeljenih na baštini s posebnim predvodnicima u „obrtništvu s turističkim potencijalom“. Uključene regije u projektu su iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Crne Gore.

Transnacionalni krajnji proizvod projekta COMMHERITOUR je digitalna platforma HeriCraft Market koja će nuditi međukulturalno umrežavanje,

Ovaj projekt je započeo u siječnju ove godine i završava u lipnju 2026. godine. Ukupna vrijednost mu je nešto viša od 2 milijuna eura, a Turistička zajednica HNŽ-a u njemu sudjeluje s iznosom od 136.804 eura. Ovaj projekt je podržan od strane Interreg Programa dunavske regije, koji sufinancira Europska unija, zaključeno je u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!