[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/ss.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/100x73\/ss.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/ss.jpg","size":"52.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

I Đoković reagovao na ubistvo Džordža Flojda; FIFA "promijenila" pravila zbog rasizma

U akciju podrške pravdi i promjenama, te borbi protiv rasizma, uključio se i Novak Đoković.

Prvi teniser svijeta je na svojim društvenim mrežama objavio crnu sliku, kao podršku tamnoputim ljudima, nakon što je smrt Džordža Flojda potresla Ameriku.

"Crni život je važan", napisao je Đoković u objavi, što je trend koji se masovno širi na društvenim mrežama.

Iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) pozvali su organizatore takmičenja u svojim zemljama članicama na korištenje "zdravog razuma" kada su u pitanju igrači koji porukama iskazuju podršku protestima u SAD koji su izbili zbog smrti nenaoružanog tamnoputog Flojda.

Ovakva poruka FIFA u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili ličnih stavova na opremi koja je od 2014. godine proširena i na odjeću koju sportisti nose ispod dresova.

"FIFA u potpunosti razumije dubinu osjećaja i zabrinutosti koju izražavaju mnogi fudbaleri nakon tragične smrti Džordža Flojda. FIFA je više puta iskazala svoju odlučnost u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije", stoji u saopštenju FIFA.

"Da bismo izbjegli svaku sumnju, protesti igrača Bundeslige su za aplauz, a ne za kaznu", kazao je predsjednik FIFA Đani Infantino. 

U nedjelju je Džejson Sančo, as Borusije Dortmund, nakon prvog od svoja tri pogotka koje je postigao u 6:1 pobjedi protiv Paderborna skinuo dres kako bi pokazao majicu s natpisom "Pravda za Džordža Flojda".

Sudija mu je pokazao žuti karton, ali ne zbog poruke na majici već zbog skidanja dresa, a Njemački fudbalski savez (DFB) je objavio kako će razmotriti taj incident.

Istog dana napadač Borusije iz Menhengladbaha Markus Tiram je svoja dva gola protiv Uniona iz Berlina proslavio klečanjem na koljenu, pozi koju je prije nekoliko godina promovisao igrač američkog fudbala Kolin Kapernik koji je takođe protestovao protiv policijske brutalnosti prema crncima.

Poruke podrške stigle su iz Liverpula, Čelsija, Rome...

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!