U sklopu 51. Sajam šljive u Gradačcu danas je organizovan Panel diskusija na temu "Turizam i ruralni razvoj: Potencijal razvoja Gradačca", u organizaciji USAID-a.
Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Tuzlanskog kantona i jedna od učesnica Panela, Dželmina Huremović, govorila je o preprekama razvoja turizma.
- Mi se, nažalost, susrećemo s problemom nedostataka dobrih i razvijenih poslovnih ideja u turizmu. Razlog tome mogu biti višestruki. Jedan od glavnih razloga jeste što naš kraj tradicionalno nije turistički i stanovništvo se ješ uvijek ne prepoznaje i ne vidi u toj privrednoj djelatnosti. Jedan od problema jeste takođe i neusklađena zakonska regulativa, poznato je da na zakone i u ovoj oblasti čekamo od 2017. godine. Podjeljene nadležnosti takođe dovode do zastoja u razvoju. Loša cestovna, komunalana infrastrukturam, nedostatak finansijakih sredstva, ali smatram da se sve to može prevazići boljom saradnjom različitih nivoa vlasti, prepoznavanjem turizma kao perspektivne privredne djelatnosti - kazala je Huremović.
Prema njenim riječima, Tuzlanski kanton je poznat po svom industrijskom potencijalu.
- Uprkos brojnim prirodnim ljepotama i kulturno-historijskom naslijeđu, turizam nije bio ni prepoznat kao privredna djelatnost u Kantonu. Situacija se znatno promijenila u posljednjih nekoliko godina, te je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona, u sklopu koje je jasno i definisan potencijal seoskog/ruralnog turizma - podcrtala je Huremović.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.