[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/l-47ca8c42523e7dff000285bc4324fa30.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/100x73\/l-47ca8c42523e7dff000285bc4324fa30.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/l-47ca8c42523e7dff000285bc4324fa30.jpg","size":"84.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Hrvatski sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika

Hrvatski sabor raspravlja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, oporba tvrdi da je Vladina odluka protuustavna i da su zastupnici žrtve predsjednika RH i premijera, a vladajući HDZ kaže da se poštivala procedura te poziva oporbu da bude na pravoj strani povijesti.    

Da bi Hrvatski sabor potvrdio Vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, potrebna je dvotrećinska većina, prenosi Hina.

„Ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak, hrvatski Ustav, bude kolateralna žrtva i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje sve što smo 32 godine gradili”, kazao je Peđa Grbin (Klub SDP) tražeći stanku  na početku sjednice. „Nemojmo dopustiti da zbog silovanje procedure i nečije samovolje to porušimo”, dodao je.

Dario Zurovec (Klub Fokusa, Reformista i nezavisnih ) također smatra da je riječ o silovanju procedure.

„Radi se o običnom prepucavanju predsjednika i premijera u kojem je žrtva Hrvatska, želi se na grub način silovati Ustav”, kazao je. „Jedno veliko da za pomoć Ukrajini ali i veliko ne ako će se zaobilaziti Ustav”, dodao je.

I Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) tvrdi kako je riječ o poštivanju ustavnog poretka.  „Ako netko želi biti Putin u vlastitoj državi, kao što to želi Plenković, to mu neće proći”, izjavio je. 

„Plenković i Milanović ponašaju se kao posvađani tinejdžeri oko djevojke”, ustvrdio je Emil Daus (Klub IDS-) i pozvao ih da prestanu nanositi štetu Hrvatskoj.

A na konstataciju Darija Hrebaka (Klub HSLS i nezavisnih) kako se ne sjeća da se u ukrajinskom parlamentu za vrijeme Domovinskog rata raspravljalo o birokratskim zavrzlamama, Beljak je kazao da se 1991. u Ukrajini nije raspravljalo u parlamentu, dodavši da su "Ukrajinci zajedno s Rusima bili dobrovoljci i to na srpskoj strani u Domovinskom ratu".

"Ili ste za Ukrajinu ili objesite ispred svojih ureda znak 'Z'  ", uzvratio je Hrvoje Zekanović (HDS).

HDZ-ovi zastupnici naglasili su kako je hrvatski ministar obrane Mario Banožić dopis predsjedniku RH Zoranu Milanoviću uputio 14. studenoga, podsjetivši da je predsjednik Republike slične dopise ranije odobravao.

„Procedura je u skladu s Ustavom i 20 godine prakse”, naglasio je Branko Bačić (Klub HDZ-a ) navodeći kako se posljednjih godina uvijek na isti način i po istoj proceduri vodio ovakav postupak.

Mostovci u današnjoj raspravi u sabornici ne sudjeluju. Kažu kako smatraju da je tema stavljena na dnevni red protuustavno.

"Čemu  sudjelovati u raspravi koja za nas ne postoji? Dakle, ona je nametnuta u Saboru mimo Ustava, a mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića, koji je svašta naobećavao u Bruxellesu, bez da se dogovorio s onim s kojim se trebao dogovoriti", izjavio je novinarima izvan sabornice Nikola Grmoja  (Most),

Pozvao je predsjednike Republike i Vlade da se dogovore jer, kaže, Most jest za pomoć ukrajinskom narodu, ali na  ustavan način.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!