[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/06\/l-ed11aa6e627f1e137a1609849e0430fe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/06\/100x73\/l-ed11aa6e627f1e137a1609849e0430fe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/06\/l-ed11aa6e627f1e137a1609849e0430fe.jpg","size":"50.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Hrvatska: Uži kabinet Vlade o odlasku Marića, oporba traži izbore

 U Zgrebu je u tijeku sastanak užeg kabineta hrvatske Vlade na kojem će premijer Andrej Plenković izvijestiti o odlasku Zdravka Marića iz Vlade i Marku Primorcu kao kandidatu za novog ministra financija, nakon čega slijedi sastanak s predstavnicima stranaka parlamentarne većine.

Na uži kabinet došao je i Marić, koji na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade, odnosno s dužnosti njezina potpredsjednika i ministra financija.

Hrvatska Vlada je u sinoćnjoj potvrdi o njegovu odlasku Mariću zahvalila "na doprinosu koji je dao u Vladi u proteklih šest godina".

Marić je autor i provoditelj nekoliko krugova porezne reforme, značajnu ulogu odigrao je u sređivanju javnih financija, pri čemu se zalagao za reformu rashodne strane proračuna, osobito u zdravstvu.

Nakon neočekivane ostavke ministra financija Zdravka Marića u utorak navečer uslijedile su prve oporbene reakcije, u kojima se premijeru Andreju Plenkoviću poručuje da je vrijeme za nove parlamentarne izbore.

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović na twitteru je poručila da "zadnji put kad je Marić dao ostavku, gazda mu je pobjegao iz zemlje, a tvrtka propala".

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja na facebooku je komentirao da "bježi prvi časnik s Plenkovićeva Titanika izbušenog korupcijom, aferama i inflacijom".

Ako nisu zdravstveni razlozi, a nadam se da nisu, postoje samo dvije opcije. Ili se sam našao na udaru DORH-a, a bio je akter mnogih afera koje se doduše nisu lijepile na njega, ili bježi iz Vlade svjestan kakav nam gospodarski armagedon dolazi, kaže Grmoja.

Na Marićevo bi mjesto trebao doći profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Primorac, koji se bavi izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u karijeri je bio i savjetnik za gospodarstvo bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!