[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/26\/vlada-rh-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/26\/100x73\/vlada-rh-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/26\/vlada-rh-2.jpg","size":"443.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Hrvatska: Sindikat i vlada ponovno bez dogovora o zahtjevima prosvjetnih radnika

Predstavnici sindikata i Vlade RH nisu u ponedjeljak navečer postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku te se njihovi pregovori nastavljaju u utorak, a dok sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, predstavnik vlade izrazio je optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja".

"Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore", rekao je u ponedjeljak čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja, prenosi Hina.

Predstojnik Ureda hrvatskog premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", dodao je.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto.

Plenković je istaknuo kako u vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje "onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola".

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!