[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-fb74231f27614400cf42101a6faa3fda.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-fb74231f27614400cf42101a6faa3fda.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-fb74231f27614400cf42101a6faa3fda.jpg","size":"44.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Hrnjić o prvoj godini mandata u Vladi FBiH: Nove mjere već daju rezultate (VIDEO)

Povećanje izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivredu, pravovremena isplata novčane podrške, unapređenje zakonodavstva i donošenje strateških dokumenata, neke su od ključnih aktivnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u protekloj godini.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u Sarajevu na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je bilo izazovnih i teških momenata, ali da su uz predan rad uspjeli pravovremeno i adekvatno reagovati.

- Ministarstvo je u sektoru poljoprivrede u prošloj godini realiziralo Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 165,7 miliona KM od ukupno predviđenih 166,5 miliona KM, što govori da smo budžet skoro u stopostotnom iznosu realizirali. Ukoliko uzmemo da je budžet godinu dana ranije iznosio 106 miliona KM, radi se o povećenju od čak 60 miliona KM u 2023. i on je u potpunosti implementiran i ove mjere će sigurno dati rezultate u 2024. godini – naveo je Hrnjić.

Ove godine, kako je dodao, budžet iznosi 175 miliona KM i dodatno je povećan za oko 11 miliona KM.  Povećali su sredstva za biljnu i animalnu proizvodnju, za kapitalne investicije, uveli podrške za mlade poljoprivrednike, uvrstili podršku za upotrebu stajnjaka na oraničnim površinama, te dodali podrške za upotrebu repelenata u cilju očuvanja posjeda od divljih životinja.

- Kroz ovogodišnji Program omogućili smo većem broju poljoprivrednih proizvođača da apliciraju za novčane podrške našeg ministarstva. Natalitetnu politiku, prijeko potrebnu našoj državi, uvrstili smo na način da ćemo s dodatnim iznosom podrške podržati porodice s troje i više djece. Pored njih, kroz program ćemo dodatno podržati mlade i žene - istakao je Hrnjić.

Dodao je da su značajnu energiju uložili u prilagodbu Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027.  koju je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, te očekuju da je usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. Radi se o strategiji kroz koju su, kako je naveo Hrnjić, revidirali pristup mljekarskom sektoru, ali i drugim sektorima s ciljem njihove adekvatne prilagodbe Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU. 

Naglasio je da je značajna pažnja posvećena i adekvatnoj komunikaciji s poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima na području Federacije BiH, te da su obišli svih deset kantona u Federaciji i na terenu se uvjerili da kreiraju adekvatnu strategiju prilagođenu našim poljoprivrednicima.

Tokom konferencije je naglašeno da je usvojena i Strategije upravljanja vodama FBiH 2022-2032. u oba doma Parlamenta FBiH i koja je definirala strateški cilj – zaštita kvaliteta vode i osiguravanje raspoloživosti vodnih resursa i njihove održivosti. Usvojeni su i planovi za upravljanja rizikom od poplava za oba vodna područja u FBiH te su pokrenute aktivnosti i na izradi Prednacrta Zakona o vodnim uslugama u Federaciji BiH.

Hrnjić je iskazao zadovoljstvo pravovremenim aktivnostima na sprečavanju afričke svinjske kuge na području Federacije BiH dodajući da su štete u Federaciji BiH minimalne, dok se u okruženju mjere desetinama miliona KM.  

Na konferenciji je istaknuto kako je Ministarstvo dolaskom ministra Hrnjića posvetilo pažnju i  oblasti šumarstva.

- Deset godina u Federaciji BiH nije bilo govora o zakonu o šumama. Kreirali smo tekst zakona i organizirali jednomjesečnu javnu raspravu. U pitanju je tekst zakona i o istom ćemo u narednom periodu raditi s ciljem da ga u konačnici usvojimo i uredimo ovu oblast - istakao je Hrnjić.

Istakao je i aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u oblasti digitalizacije procesa a koji bi trebali doprinijeti jednostavnijem načinu obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Hrnjić je naglasio i da je inicirao sastanke s resornim entitetskim i državnim ministrom s ciljem pokretanja aktivnosti na uspostavi IPARD strukture na nivou BiH. Nastavili su, kako je rekao, deset godina staru priču o potrebi formiranja IPARD strukture, inicirali sastanke s državnim i entitetskim ministrom kako bi razmotrili aktivnosti i uspostavili jedno tijelo koje će adekvatno komunicirati s EU, a time i biti u mogućnosti aplicirati na predviđena novčana sredstva koja su prijeko potrebna svim poljoprivrednim proizvođačima.

- Sumiramo li godinu mandata, mogu istaći da smo zadovoljni urađenim uz težnju da nastavimo jačim tempom s ciljem unapređenja svih oblasti kojim ovo ministarstvo upravlja poput poljoprivrede, ruralnog razvoja, sektora voda, veterinarstva, prehrambene industrije, šumarstva, lovstva - zaključio je Hrnjić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!