[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/05\/pristina-3-br.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/05\/100x73\/pristina-3-br.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/05\/pristina-3-br.jpg","size":"129.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Hoti: Veliki korak naprijed ka međusobnom priznanju

Kosovski premijer Avdullah Hoti ocijenio je da je potpisani sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine "veliki korak naprijed" koji treba voditi ka međusobnom priznanju dviju zemalja.

"Danas je prvi korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i ka konačnom rešenju", izjavio je Hoti za albanski servis Glasa Amerike.

"Ovo je važan dan za Kosovo i regiju. Dogovor o normalizaciji ekonomskih veza dviju zemlja i podršci velikim infrastrukturnim projektima bolje će povezati naše ekonomije i dovesti do otvaranja tisuća novih radnih mjesta”, rekao je Hoti, dodavši kako se dogovorom "utire put ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, do međusobnog priznanja".

Američki predsjednik Donald Trump, koji je nazočio potpisivanju sporazuma, odao je priznanje svom specijalnom izaslaniku Richardu Grenellu što je doveo do približavanja Srbije i Kosova.

"Bila su potrebne desetljeća, jer nitko nije pokušao da to obavi. Ekonomija može spojiti ljude. Bilo je mnogo svađe, a sada ima puno ljubavi", izjavio je američki predsjednik.

Glas Amerike navodi da je sporazumom dogovoren jednogodišnji moratorij na učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, dok se s druge strane Srbija obvezala da u tih godinu dana neće od drugih država tražiti povlačenje priznanja neovisnosti Kosova.

Sporazumom je Kosovo pristupilo tzv. mini Schengenu, kojeg su prošle godine potpisali čelnici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, čime se u te četiri zemlje otvara prostor jedinstvenog tržište bez taksi i tarifa.

Dogovorena je ulaganje u prometnice i pruge, a u dokumentu se govori i o tome kako će različite financijske korporacije i Razvojna banka Amerike podržavati i financirati te projekte.

Obe strane su dogovorile zaštitu i promoviranje slobode religija i zaštitu vjerskih objekata, kao i međusobno priznavanje diploma i profesionalnih certifikata.

S američkim vladinim agencijama dogovoreno je da će se zajednički raditi na studiji o podjeli energetskih resursa jezera Gazivode.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!