[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/peru-ubijen-1021x580.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/100x73\/peru-ubijen-1021x580.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/07\/peru-ubijen-1021x580.jpg","size":"66.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

HOROR U GLAVNOM GRADU PERUA: Brutalno likvidiran policajac koji je istraživao kartel “Tito i Dino”

Prošle srijede Gregori Ancasi završio je sve svoje poslove u Odjelu sa specijalne istrage u Limi i zaputio se kući. Njegov automobil pratila su dvojica nepoznatih motociklista. Kada je, pred svojom kućom smještenom u naselju Chorrilos, parkirao automobil i izašao iz njega motociklisti su zapucali. Pogodila su ga četiri metka.

“Gregorio Ancasi, kojeg su njegovi suradnici u Odjelu za specijalne istrage (Divines) Dirandro zvali ‘Checa’, bio je stručnjak za hvatanje važnih vođa trgovine drogom”, objavio je peruanski list El Comercio.

Ubijeni policajac Gregorio Ancasi

Prema istom izvoru, Ancasi je bio jedan od ključnih ljudi koji su vodili operaciju hapšenja Sarajlije Davida Cufaja.  

“Cufaj je bio predstavnik ‘Tita’, šefa takozvanog balkanskog kartela. On je 17. januara 2020. godine osuđen na 17 godina zatvora i trenutno služi kaznu. Ubijeni policajac je radio na obavještajnim poslovima usmjerenim protiv srpske mafijaške organizacije u Peru i bio je svjedok pred pravosudnim vlastima tokom suđenja”, piše El Comercio.

Edin Gačanin Tito

“Tito” je, piše portal "Istraga", nadimak Edina Gačanina, Sarajlije koji je odrastao u Holandiji, a posljednjih godina živi u Dubaiju odakle rukovodi jednim od najmoćnijih narko kartela na svijetu. I u presudi kojom je David Cufaj, bokser iz Sarajeva, osuđen u Peruu zbog krijumčarenja dvije tone kokaina, pomenuta je osoba po imenu “Tito”.

Označen je kao organizator poslova osuđenog Cufaja i kao kupac droge u velikim količinama. U tekstu od 23. februara ove godine, posvećenom klanu Amerika i Zoranu Jakšiću, srbijanskom državljaninu osuđenom u Peruu na 25 godina zatvora zbog trgovine kokainom, list El Comercio navodi da je “prema Nacionalnoj policiji, Jakšić jedan od emisara ‘Tita’, šefa balkanskog kartela, koji se smatra jednom od glavnih meta DEA”.

“Kada je u pitanju zapljena dvije tone kokaina u Limi, dokumentovano je da je član kriminalne skupine Edina Gačanina zvanog Tito, gore navedeni David Cufaj, zajedno sa peruanskim državljanima bio umiješan u krijumčarenje navedene pošiljke iz Perua u belgiju. Cufaj je uhapšen i procesuiran na podrušju Perua. Kauciju u velikom novčanom iznosu platio je Edin Gačanin”, navedeno je u jednom od dokumenata međunarodnih policijskih agencija koji je u posjedu Istrage.

Kada je Cufaj uhapšen u Limi, u akciji koju je koordinirao ove sedmice ubijeni Gregori Ancasi, u njegovoj neposrednoj blizini je bio Ervin Gačanin zvani Rafa, brat vođe kartela Edina Gačanina zvanog Tito. Ervin Gačanin je tada uspiuo izbjeći hapšenje i dva dana kasnije napustio je Peru.

Ervin Gačanin Rafa

“Njegov boravak u Peruu registrovala je lokalna policija, ali nije bilo dovoljno dokaza za njegovo hapšenje i procesuiranje”, navedeno je u istom dokumentu, piše "Istraga".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!