[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/l-0edb7eb171199c309e71b59e31db6af1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/100x73\/l-0edb7eb171199c309e71b59e31db6af1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/l-0edb7eb171199c309e71b59e31db6af1.jpg","size":"137.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Hong Kong u stanju visoke pripravnosti uoči posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Očekuje se da kineski predsjednik Xi Jinping posjeti Hong Kong u četvrtak, što je izazvalo masovne mjere sigurnosti uoči proslave 25. godišnjice britanske primopredaje grada Kini.

Dijelovi grada su zatvoreni i brojnim novinarima zabranjeno je prisustvovanje dešavanjima u petak koja će slaviti kontrolu Komunističke partije nad gradom nakon gušenja nemira demokratskog pokreta.

Detalji posjete, prvog Xijevog putovanja izvan kineske matice od početka pandemije, držani su u tajnosti, ali se očekuje da on prisustvuje dešavanjima u četvrtak i u petak.

Kineski čelnik ipak će najvjerovatnije provesti noć u susjednom Shenzhenu u kineskoj matici, prenose lokalni mediji.

Jake mjere sigurnosti pokrenute su za posjetu kineskog čelnika Xi Jinpinga Hong Kongu.

Oni koji budu u Xijevoj blizini tokom posjete, uključujući i najviše rangirane vladine zvaničnike, prinuđeni su da limitiraju svoje društvene kontakte, da se svakog dana podvrgnu PCR testovima i budu provjereni u karantinskom hotelu u danima uoči posjete.

Vlasti pokušavaju da eliminiraju svaku moguću neugodnu situaciju tokom Xijevog boravka u gradu, dok je nacionalna sigurnosna služba uhapsila najmanje devet osoba tokom protekle sedmice.

Liga Socijaldemokrata (LSD), jedna od nekoliko preostalih opozicionih grupa u Hong Kongu, saopćila je da neće izvoditi demonstracije 1. jula nakon što su pripadnici službe nacionalne sigurnosti razgovarali s volonterima povezanim s grupom, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!