[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-ecdf18dcedd5dda435f85a631b2d00fb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-ecdf18dcedd5dda435f85a631b2d00fb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-ecdf18dcedd5dda435f85a631b2d00fb.jpg","size":"88.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Helez prisustvovao Godišnjoj analizi protivminskih akcija OSBiH na lokalitetu Štrbački buk

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez prisustvovao je Godišnjoj analizi protivminskih akcija (PMA) OSBiH za 2023. godinu, koja je realizovana u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH, na lokalitetu Štrbački buk u opštini Bihać.

Analizi protivminskih akcija, osim ministra odbrane BiH, prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalom Tomom Kolendom i brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, diplomatski i vojnodiplomatski predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH i civilnih vlasti.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez pozdravio je zvanice, izrazio zadovoljstvo prisustvom ovoj aktivnosti, te iskoristio priliku da deminerskom bataljonu čestita za rezultate ostvarene na deminiranju u 2023. godini.

Helez je istakao da je protivminsko djelovanje u BiH zakonski zadatak OS BiH i  profesionalno se i stručno realizuje u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, civilnim strukturama na svim nivoima vlasti u BiH te partnerskim državama i međunarodnim organizacijama.

Helez je istakao da se deminiranjem doprinosi stvaranju sigurnog okruženja u BiH i dokazuje višestruka društvena korist. Iz navedenih razloga protuminsko djelovanje i realizacija operacija humanitarnog deminiranja opravdano predstavlja jedan od prioritetnih zadataka MO i OSBiH.

Helez je iskoristio priliku da napomene da je krajem novembra prošle godine izvršena  primopredaje sredstava za potrebe deminerskog bataljona OS BiH doniranih od Evropske unije putem Evropskog instrumenta za mir - (EPF).

Donacija je uključivala 21 vozilo od čega 12 sanitetskih i devet putničkih motornih vozila za prijevoz deminera, a novac za nabavku tih sredstava osiguran je u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF), vrijednosti 10 miliona eura. Ostatak od ukupno 68 motornih vozila bit će na raspolaganju deminerskom bataljonu OS BiH ove godine, dok su u toku aktivnosti za otpočinjanju implementacije druge tranše pomoću EU, također u iznosu od 10 miliona eura.

Na kraju obraćanja, Helez je zahvalio Centru za uklanjanje mina u BiH, agencijama civilne zaštite, EUFOR-u, UNDP-u, nevladinim organizacijama, posebno nevladinoj organizaciji NPA - Norveškoj narodnoj pomoći za izuzetnu saradnju, kao i ambasadama prijateljskih zemalja, te izrazio zahvalnost za svaku vrstu pomoći.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević je, u obraćanju, istakao značaj protuminskih akcija za BiH, kao i za lokalnu zajednicu, te naglasio da OS BiH nastavljaju sa protuminskim djelovanjem.

Komandant Operativne komande OSBiH brigadni general Mirzet Lubenović u obraćanju je istakao da se ta aktivnost razlikuje od ostalih jer se danas obilježava uspjeh naših deminerskih jedinica koje su svojim zalaganjem u protekloj godini uz razna ograničenja uspjeli da plan protuminskih akcija ispune uz procent veći od 80 posto.

Stručni dio analize protivminskih akcija prezentovao je zamjenik komandanta OK OSBiH za operacije brigadir Nebojša Bošnjak o temi Stepen realizacije Plana PMA OS BiH za 2023. godinu kao i Plan PMA OSBiH za 2024. godinu.

Pomoćnik gradonačelnika Bihaća Edin Kulenović je naglasio značaj vojnog deminiranja za lokalnu zajednicu i razvoj turizma.

Uime Ministarstva civilnih poslova BiH predsjedavajuća Komisije za deminiranja Mirna Pavlović  istakla je da je BiH u potpunosti ispoštovala Konvenciju o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije.

Tokom 2023. godine deminirano je 2.841.760 m2 odnosno plan je realizovan 80,19 posto. Ostvareni rezultati pokazuju bitnost kontinuiranog obučavanja deminera, kao i zanavljanje potrebnih sredstava za deminiranje, a u tome je vrlo značajna pomoć partnerskih i prijateljskih država, kao i međunarodnih organizacija.

Planom protivminskih akcija OSBiH za 2024. godinu, planirano je da se operacije deminiranja realizuju na 25 deminerskih projekata u 18 opština, s ciljem da se deminira površina od 1.474 110  m2 uz angažovanje svih raspoloživih deminerskih resursa.

- Na kraju, doprinosi deminera OS BiH su prepoznati od nadležnih te su dodjeljene stimulativne mjere za pripadnike Deminerskog bataljona koji su se u proteklom periodu posebno istakli - saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!