[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/sjeverna-mitrovica-akcija-policije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/sjeverna-mitrovica-akcija-policije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/sjeverna-mitrovica-akcija-policije.jpg","size":"143.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Haos na Kosovu: Policijska akcija u toku, neredi na ulicama, ima povrijeđenih

Kako prenose srbijanski mediji u više mjesta na Kosovu danas je sprovedena akcija kosovske policije, a građani su se okupili i blokirali ulice pri čemu je došlo do sukoba. 

Prema  posljednjim informacijama šestoro Srba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica. U najtežem stanju je muškarac iz Zvečana, koji je upucan s leđa u predjelu grudnog koša.

„Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju“, rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, prenosi RTS.

Tokom nereda čulo se i nekoliko detonacija, a posljednja, nešto poslije podneva odjeknula je i kod Dudinog Krša, saznaje KoSSev.

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici Rosu.

U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Sjevernoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

Kosovska policija o akciji na sjeveru: Operacija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kako prenosi portal Kosovo Online, kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u „ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

 

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do  sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, ističu u saopštenju.

Kosovska policija dodaje i da će „u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa“.

Akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Sjeverne Mitrovice.

RTS: Blokada kod Rudara, na licu mesta okupljeni građani i ostaci na stotine čaura

Blokiran saobraćaj kamionima na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić kod mesta Rudare. Barikada je od nekoliko kamiona a tu su i okupljeni građani, javlja RTS.

Nedaleko od njih ostaci nekoliko stotina čaura koje je ispalila policija. Policija se povukla u svoje baze.

Policija Kosova saopštila je da je usljed događaja na Sjeveru do sada prijavljeno da je šest policajca povrijeđeno tokom današnjih akcija i to pet Albanaca i jedan Srbin.

Osam lica je uhapšeno i to: R. K. (1957) Albanac iz Peći, A. K. (1979), Albanac iz regiona Prištine, M.N. (1990) Albanac iz Južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanac iz Južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanaca iz Južne Mitrovice, M. DŽ. (1958) Bošnjak iz sjevernog dijela Mitrovice, I. H. (1975) Albanac iz sjevernog dijela Mitrovice, M. L. (1978) Srbin iz sjevernog dijela Mitrovice.

 

Policija Kosova je došla jutros iz južnog dijela Kosovske Mitrovice i upala je u jednu od gradskih apoteka a tokom akcije se čulo nekoliko eksplozija od šok-bombi, preneo je portal Kosovo onlajn.

Nakon što je počela akcija, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice odzvanjale su sirene za uzbunu, a blokirana je raskrsnica u blizini Tehničke škole.

Prema saznanjima portala Kosovo onlajn, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu, a trenutno su tu pripadnici interventne policije.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u sjevernom dijelu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svedočenja i tvrdnje očevidaca.

Kako poratal Kosovo online prenosi, tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović-Alas“ i Bošnjačke mahale.

Demonstranti su bacali kamenice, dok su policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok bombama.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, dok su Specijalci pokušavali da dopru do Tehničke škole. Ujedno je i jedno službeno vozilo RKS registarskih tablica zapaljeno.

Nakon više od 10 minuta aktivnog sukoba građana i kosovskih specijalaca, policijske jedinice su se povukle niže ka južnom dijelu Mitrovice. Građani su ih ispraćali kamenicama, a uslijedio je i nalet šok bombi od strane specijalaca na demonstrante.

I nakon povlačenja specijalaca demonstranti su i dalje ostali na ovoj lokaciji, gde se i sada nalaze. Situacija je i trenutno mirna.

 

 

View this post on Instagram

Objavu dijeli Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!