[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/fna-117543.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/100x73\/fna-117543.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/03\/fna-117543.jpg","size":"311.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Halilović: Kolektivna politička odgovornost ne smije biti tabu tema

Za nedostatak kolektivne političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini danas su najviše krivi intelektualci, teolozi, mediji i političke stranke, izjavio je akademik Enver Halilović na promociji svoje nove knjige "Savremena politička misao" danas u Sarajevu.

Istakao je da to treba biti zadatak posebno za one koji brinu o političkoj i svakoj drugoj svijesti svakog građanina, a da se time zapravo želi otvoriti dijalog pogotovo među intelektualcima svih provinijencija. 

- Izbjegavanje govora o kolektivnoj političkoj odgovornosti može biti zbog toga što kod mnogih još postoji strah od delikta mišljenja i govora, ali i zato što to može biti smetnja u karijeri ljudima koji o tome otvoreno govore - naveo je Halilović.

Naglasio je da kolektivna politička odgovornost ne smije biti tabu tema jer je taj pojam sastavni dio ukupne savremene političke filozofije. 

Profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i promotor knjige rekao je da "Savremena politička misao" predstavlja klasični, savremeni filozofski diskurs o politici, s fokusom na angažmanu Karla Jaspersa na procesu denacifikacije njemačkog naroda. 

- Halilović na izvjestan način očekuje i sugerira uspostavu procesa "denacionalizma" u okviru sva tri bh. naroda, i zaključuje da je u našim uvjetima jedino krivična odgovornost dijelimično recipirana od strane Međunarodnog suda u Hagu - dodao je Filandra.

Potcrtao je da je u Bosni i Hercegovini neophodan razvoj političke i intelektualne kulture, što je dugotrajan proces.

Knjigu "Savremena politička misao" izdala je izdavačka kuća "Amos Graf".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!