[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/hadzibajric.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/100x73\/hadzibajric.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/hadzibajric.jpeg","size":"87.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Hadžibajrić: Poništiti besramnu odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava

Povodom sramne odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić daje sljedeće saopćenje za javnost:

Već odavno svjedoci smo besramno nepravednog odnosa Vlade FBiH prema nižim nivoima vlasti, naročito lokalnim zajednicama. Naša Vlada je naša maćeha koja se prema općinama ophodi kao da i ne postoje. Ovakva raspodjela novčanih sredstva i ne treba da nas čudi imajući u vidu da oni koji sjede u Vladi FBiH zapravo i ne znaju ništa o običnim građanima jer do njih građani ne mogu ni doći. Mogu samo da ih gledaju na televiziji, gdje se – da imalo drže do sebe neki nikad ne bi trebali ni pojaviti.

Općina Stari Grad Sarajevo od Vlade FBiH neće dobiti ni jednu konvertibilnu marku za borbu protiv korona virusa, za pomoć našim građanima, niti za olakšavanje privrednim subjektima. Ne znam koji je kriterij prevagnuo za donošenje  ovakve odluke, ali briga za narod sigurno nije. Za  narod brinu oni koji su za njih prva stanica i čija vrata su im jedino otvorena, a to su općine i  načelnici. To se  najbolje vidi i u ovoj krizi, jer dok se Vlada snašla i počela djelovati, općine su već uveliko imale propisane  mjere i pomoć za svoje  građane.

Naša Općina dosad je izdvojila 500.000 konvertibilnih maraka kao pomoć za socijalno ugrožene. Privrednike smo oslobodili plaćanja zakupnina za poslovne prostore, parkinge, javne površine, umanjili naknade za postavljanje reklama. Te mjere su se dosad na naš budžet odrazile za 900.000 KM kojih smo se odrekli kako bi spriječili otpuštanje radnika. Uzmemo li u obzir da Općina Stari Grad ima najmanji budžet u odnosu na četiri gradske općine, zaista nam nije jasno kojim kriterijima se Vlada vodila. Je li to isti kriterij po kojem Kantonu Sarajevo dodijelite 400.000 KM, a Općini Novi Grad Sarajevo 300.000 KM? Valjda u drugim gradskim općinama ljudi nisu pogođeni, nema zaraženih, privreda ne trpi?

Još jednu stvar želim naglasiti. Općina Stari Grad Sarajevo je kulturno-historijsko jezgro i najposjećenija turistička destinacija u Sarajevu, a možda i u cijeloj BIH. Ova Općina živi od turizma koji u ovom momentu ne postoji. Svi hotelski i drugi smještajni kapaciteti, restorani i drugi objekti zatvoreni su i zjape prazni.  Kako mislite da pomognemo tim privrednicima? Da li treba da ih se odreknemo? Ako sva naša raspoloživa sredstva usmjerimo na suočavanje sa posljedicama  korona  virusa i pomoć građanima vrlo brzo ćemo se  naći u situaciji da ne možemo pomoći nikom drugom. Ali, vas to očito nije zanimalo, pa ste besramno izostavili najstariju općinu i najposjećeniju turističku destinaciju iz raspodjele sredstava. Sjetite se toga  kad sljedeći put prošetate Baščaršijom i vidite zatvorene radnje i hotele.

Želim poručiti građanima i privrednicima da ćemo i zadnji atom snage usmjeriti na suočavanje sa ovom krizom i pomoć svima kojima je potrebna. Naše mogućnosti nisu tako velike kao što ih ima Vlada FBiH i državni nivo, ali ćemo se  boriti da nađemo način da se izborimo za dodatna sredstva.

Jedino časno i moralno u ovom momentu bilo bi poništiti besramnu odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava i pošteno rasporediti sredstva.  Ali, ako ostanete pri svome, zahtijevat ćemo preispitivanje odluke pred nadležnim sudskim organima, ne zbog nas, nego zbog  građana od kojih otimate ono što im pripada.

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!