[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/12\/fna-141817.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/12\/100x73\/fna-141817.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/12\/fna-141817.jpg","size":"55.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo 'Hasan Kaimija'

Nagrada za književno djelo "Hasan Kaimija" i Povelja za životno djelo dodijeljene su u okviru tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije" koja se već osamnaesti put održava početkom juna na području opštine Zvornik.

Hadžem Hajdarević dobitnik je Nagrade za književno djelo "Hasan Kaimija" za knjigu rubajia "Arabeske od vode", dok je Povelja za životno djelo ove godine pripala Salihu ef. Smajloviću.

- Manifestacija Dani Hasan Kaimije ove godine se održava u okolnostima pandemije, što je doprinijelo da ona bude skromnija po sadržajima, događajima i učesnicima. Da je kraći rok u organizaciji možda bi bilo i više događaja, ali poprilično je dug rok organizacije, ali bitno je da se nastavlja kontinuitet. Njen cilj je da bošnjacima Podrinja da snagu na kulturnom planu, ali sigurno da smo mi ovdje prepoznati kao važan društveni činilac u Zvorniku i njegovoj okolini – izjavio je za Fenu predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Mustafa Muharemović.

Hadžem Hajdarević je nagrađivani pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora.

- Ja sam jedan od učesnika manifestacije "Dani Hasana Kaimije" od samog početka, bio sam u žiriju za nagradu, ali i u nekim drugim kulturnim aktivnostima. Sam dobitak nagrade mnogo znači za svakog autora. Bili su neki drugi rukopisi u konkurenciji, ali žiri je odlučio da knjiga "Arabeske od vode" bude nagrađena ove godine - istaknuo je Hajdarević za Fenu.

Nagradu za najbolje djelo Hažemu Hajdareviću uručio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, dok je Povelju za životno djelo Salihu ef. Smajloviću uručio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Pored navedenih, uručene su i nagrade za pobjednike u takmičenju za najbolje literarne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!