[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/ministar-hr-gordan-grlic-radman-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/100x73\/ministar-hr-gordan-grlic-radman-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/ministar-hr-gordan-grlic-radman-2.jpg","size":"44.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Grlić Radman ministrima EU-a naglasio potrebu izmjena izbornog zakona BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u četvrtak je svoje europske kolege izvijestio o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmjene izbornog zakona u toj državi.

Grlić Radman je sudjelovao na Vijeću ministara EU-a koje se zbog epidemioloških razloga održalo putem videoveze. 

„Ono što je meni bilo jako važno je da sam izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanih 15. studenoga, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. prosinca“, rekao je šef hrvatske diplomacije na konferenciji za medije dodavši da je europske kolege izvijestio da će se izbori u tom gradu održati slijedom dogovora političkih čelnika u državi, javlja Hina. 

Taj dogovor predviđa i izmjene izbornog zakona.

„Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno čim prije krenuti u proces izmjene izbornog zakona“, kazao je ministar. 

Grlić Radman je pozvao ministre da EU poveća svoju pozornost prema situaciji u BiH te da joj zbog njezine složenosti prilagodi pristup i uzme u obzir sve njezine specifičnosti. 

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je na Vijeću najavio svoj posjet BiH povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a Španjolac je kazao i kako dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar. 

Grlić Radman je ministre podsjetio i da je u srijedu obilježena 29. godišnjica pada Vukovara. 

Na Vijeću je glavna tema bio multilateralizam i hrvatski ministar je u tom kontekstu istaknuo da su Vukovar, a zatim i Srebrenica podsjetnik "kako brzo može doći do velikih tragedija kad multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom jednostranog voluntarizma i gole sile".  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!