[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-9741b8f22a9b09bc681bf5e2fc98492b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-9741b8f22a9b09bc681bf5e2fc98492b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-9741b8f22a9b09bc681bf5e2fc98492b.jpg","size":"63.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Grlić Radman i Krivokapić za rješavanje otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedstva

Hrvatska želi dalje razvijati doborsusjedske odnose sa prijateljskom Crnom Gorom i ponuditi joj pomoć na putu pridruživanja EU, ali i u duhu dobrosujsedstva razgovarati o otvorenim pitanjima, rekao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon susreta s crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem na Cetinju.

Istaknuvši da je ovo njegov treći posjet Crnoj Gori u kratkom razdoblju, Grlić Radman rekao je da će Podgorica i dalje imati potporu Zagreba na putu prema punopravnom članstvu u EU.

No, istaknuo je da je nužno otvoriti dijalog i pristupiti rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

“Vjerujem da pitanja treba rješavati u duhu medjusobnog uvažavanja i dobrosusjedskih odnosa, a u okvirima međunarodnog prava. Pritom mislim na rješavanje sudbine nestalih osoba, procesuiranje ratnih zločina i prava žrtava rata”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da to uključuje i graničnu problematiku te vlasništvo nad školskim brodom Jadran, koji je sada dio crnogorske mornarice, prenosi Hina.

Dvojica ministara razgovarala su i o izmjeni naziva zimskog plivačkog bazena u Kotoru, koji je sredinom prošle godine nazvan po vaterpolistu Zoranu Džimiju Gopčeviću, koji je bio čuvar u zloglasnom logoru Morinj, zbog čega je Hrvatska uputila prosvjed tadašnjoj crnogorskoj vladi.

“Hrvatska je bila redovan sudionik (na turnirima) i nadam se da će to biti i ubuduće”, rekao je Radman, izrazivši nadu da će sa Crnom Gorom doći i do dogovora oko dugotrajnog korištenja prostora u Donjoj lastvi kod Tivta za predstavnike Hrvatske manjine.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o inicijativi da se spomen pločom oda pijetet generalu JNA crnogorskog porijekla Vladimiru Baroviću koji je na otoku Visu počinio samoubojstvo zbog agresije JNA na Hrvatsku, odbivši naredbu da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

“Barović je pokazao čojstvo na način kako pokazuju pošteni i pravedni ljudi, ispravni ljudi koji ne žele naštetiti narodu koji povijesno nije naštetio njegovom narodu”, rekao je Grlić Radman. .

Istaknuo je odlučnu podršku autohtonoj hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori koja organizirano djeluje preko Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicjative i pozdravio odluku da u novoj crnogorskoj vladi ministarsko mjesto zauzme predstvanik Hrvata Adrian Vuksanović.

Crnogorski šef diplomacije Ranko Krivokapić zahvalio je Hrvatskoj na podršci u ispunjavanju kriterija za ulazak u EU.

“Hrvatska je dala na tom polju bezrezervnu podršku uz želju da neka pitanja koja su ostala otvorena riješavamo što prije, ne bježeći od povjesnog sjećanja, kajanja i pomirenja na primjerima Morinja, Dubrovnika i nekim drugim pitanjima gradimo novo povjerenje ne zaboravljajući spremnost da se ispričamo i preuzmemo odgovornost što su bile greške prvenstveno Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Dvojica dužnosnika suglasna su da je trenutna geopolitčka situacija otvorila vrata EU-a za nove članice i da ih Crna Gora treba otvoriti te u najkraćem roku ispuniti mjerila za članstvo i početi zatvarati pregovaračka poglavlja.

Grlić Radman i Krivikapić su nakon susreta položili vijence na spomenik sudionicima Božićnog ustanka, koji su se prije 104 godine borili za neovisnost Crne Gore.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!