[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/29\/zenica-tezky-prumysl.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/29\/100x73\/zenica-tezky-prumysl.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/29\/zenica-tezky-prumysl.jpg","size":"419.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Gradska uprava - Za Zenicu upitan akcioni plan zelenih gradova

Zbog nezakazivanja tematske sjednice Gradskog vijeća, za Zenicu je upitan akcioni plan zelenih gradova, saopćeno je iz gradske uprave.

Gradonačelnik apeluje predsjedavajućoj Gradskog vijeća da ispoštuje njegovo statutarno pravo glavnog predlagača akata koje donosi Vijeće i hitno službeno zakaže traženu tematsku sjednicu. U protivnom, predsjedavajuća i članovi Radnog predsjedništva bit će odgovorni za nesagledive posljedice po Zenicu zbog neodržavanja ove sjednice u predloženom terminu, navedi se u saopćenju.

Podsjeća se, da je gradonačelnik 19. oktobra putem Stručne službe Gradskog vijeća dostavio članovima Radnog predsjedništva materijale i tražio za 31. oktobar zakazivanje tematske sjednice na kojoj je trebalo razmatrati nacrt akcionog plana s ciljem njegovog prosljeđivanja u javnu raspravu, ali Radno predsjedništvo nije ni do danas odgovorilo.

- S obzirom na molbu EBRD-a i konsultanata u izradi ovog strateškog dokumenta, koji dolaze iz Velike Britanije, Poljske, Japana, Španije i drugih država, gradonačelnik je tražio zakazivanje tematske sjednice za četvrtak, 31. oktobra. Iako je riječ o izuzetno važnom dokumentu u oblasti zaštite okoliša, čije planirane akcije imaju višestruke benefite, ne samo u ekološkom, već i u socijalnom i ekonomskom smislu, članovi Radnog predsjedništva do danas nisu pronašli za shodno da se o ovom zahtjevu gradonačelnika i konsultanata EBRD-a očituju.

U nastojanju da na svaki mogući način spriječi nesagledive posljedice, kako po ugled, tako i po finansijske i druge dobrobiti Grada Zenica, gradonačelnik je o potrebi održavanja tematske sjednice obavijestio i sve vijećnike u Gradskom vijeću, uz dostavljanje materijala, imajući u vidu odredbu člana 85. stav (1) Poslovnika Gradskog vijeća, prema kojoj predsjedavajuća Vijeća zakazuje sjednicu samoincijativno, na prijedlog gradonačelniika ili najmanje deset članova Vijeća - navodi se u saopćenju iz Gradske uprave Zenica. 

Napomenuto je također da je izrada nacrta akcionog plana zelenih gradova za grad Zenicu, čiji je direktni finansijer EBRD putem Vlade Austrije, trajala 14 mjeseci. Obuhvatila je opsežna istraživanja, analize i utvrđivanja prijedloga mjera. Ta istraživanja vršena su u saradnji s međunarodnim ekspertima iz oblasti ekologije, saobraćaja, vodoprivrede i ostale infrastrukture, kao konsultantima projekta, a u procesu su učestvovala javna preduzeća, ustanove i nevladine organizacije.

- (Ne)zainteresovanost za ovaj projekat vrijedan 300.000 eura vijećnici su već pokazali veoma slabim odzivom na sastanak održan 9. januara ove godine s ciljem prethodnog upoznavanja s određenim pojedinostima projekta te aktivnijeg uključivanja vijećnika - navedeno je također u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!