[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/uborak-skup.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/100x73\/uborak-skup.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/uborak-skup.jpg","size":"112.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Građani ponovo na Uborku: Vlastima smo dali dovoljno vremena, ali rješenje ide presporo

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su ponovno blokirali regionalno odlagalište komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, kako bi još jedanput upozorili na rješavanje problema oko iznalaženja nove lokacije za odlagalište.

 Navode kako su se okupili jer predstavnici nadležnih institucija nisu odgovorili na njihove upite o iznalaženju nove lokacije za deponiju te kako smatraju da je "blokada jedini način da natjeraju institucije da rade svoj posao".

 - Okupili smo se ponovno da obustavimo istresanje smeća na deponiju Uborak kako bi skrenuli pažnju, odnosno dali smo dovoljno vremena gradskim, županijskim i federalnim institucijama da riješe ovaj problem, jer je deponija nelegalna, međutim još nije ništa riješeno - izjavio je Feni Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

 Podsjećamo, problemi s deponiranjem komunalnog otpada na Uborku vuku se godinama. Tijekom 2019. godine deponija je u dva navrata bila blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

 Nedavno su nadležne institucije predložile šest novih potencijalnih lokacija za deponiju, ali građani smatraju kako cijela procedura oko iznalaženja konačnog rješenja ide presporo.

Deponija Uborak izgrađena je 1960., a dograđena 1996. godine za vrijeme Hans Koschnicka, koga građani BiH pamte kao prvog Evropskog administratora grada Mostara, čovjeka koji je nakon rata pokušao da ponovo ujedini taj grad.

Rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma mostarska deponija Uborak, krajem marta 2014. godine trebala je biti zatvorena, jer je davno ispunila svoj kapacitet. Međutim, zatvaranje je prolongirano i dalje se sav otpad iz Mostara i hercegovačkih općina dovozio na ovu deponiju.

- Građani traže da se deponija zatvori, sanira, eventualno nakon određenog vremena i premjesti. Ako je riječ o policiji, onda je policija napravila nešto protiv zakona! Jer radi se o deponiji koja nema dozvola, koja je izašla van zakonskih okvira. Građani samo na to upozoravaju. Policija brani javno preduzeće koje nema validne dozvole za svoj rad. Je li treba još nešto reći?!- kazao je aktivista i novinar Husein  Oručević nakon što su prilokom jednog od okupljanja policijske snage deblokirale deponiju i rastjerale okupljene građane. Oručević je istakao  da ne može biti nekih pomaka u rješenju problema komunalog otpada na Uborku kod Mostara, dok se ne aktiviraju ključni ljudi u lancu odgovornosti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!