[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/slika-2022-12-10-13-33-27-665.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/100x73\/slika-2022-12-10-13-33-27-665.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/11\/slika-2022-12-10-13-33-27-665.jpg","size":"104.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

GRAĐANI BUGOJNA I KREŠEVA POZIVAJU MINISTARSTVO: Raskinite koncesione ugovore za kamenolomima, nisu u skladu sa zakonom!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Kreševski građanski pokret i Neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su ponovo pozvali Ministarstvo gospodarstva i Vladu SBK da raskinu koncesione ugovore za kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu te za planirani kamenolom u Poriču, Bugojno zbog postupanja koje nije u skladu za zakonom i situacijama u kojima i sam zakon nalaže raskid koncesije. Aktivisti su juče izašli na ulice Kreševa, dok je mirna šetnja u Bugojnu planirana za danas, a sve kako bi u svojim lokalnim zajednicama, zajedno sa svojim sugrađanima, ukazali na značaj svoje borbe protiv neregularnosti i nezakonitosti.

“Koristimo ovu da priliku da još jednom ponovimo da firma koja je vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu ne poštuje odredbe iz koncesionog ugovora zbog čega smatramo da je potrebno da resorno ministarstvo i Vlada SBK pod hitno reaguju i raskinu koncesioni ugovor i na taj način zaštite građane. Naime, koncesioni ugovor za kamenolom u Kreševu  se ne poštuje o čemu govori činjenica da  nije izvršena zaštita izvorišta pitke vode kao ni zaštita privatne imovine mještana. Osim toga, Ministarstvo privrede SBK ima potraživanje od ove firme za koncesiju u iznosu preko 177.000 KM. Posebno ističemo i da sam Zakon nalaže da ukoliko se ne poštuje koncesioni ugovor, ministarstvo isti treba da raskine. Dodatno napominjemo da je u pitanju kamenolom koji je Federalni vodni inspektor zbog neposjedovanja vodne suglasnosti, zapečatio što će trajati sve do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo. Iako smo spoticani, omalovažavani i vrijeđani u nadi da ćemo odustati, to je samo vjetar u leđa da se nastavimo jače boriti za zdravlje nas, naše obitelji i spriječavanje ekološke katastrofe koja nam prijeti”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

„Ovo je odličan povod da se ponovo osvrnemo na brojne propuste uočene u proceduri dodjele koncesije za eksploataciju dolomita u Poriču“, nastavljaju predstavnici NGG Poriče Bugojno. „Sve je provedeno bez ikakve saglasnosti građana, od odluke OV Bugojno o davanju prethodne saglasnosti društvu „Kvatro“ d.o.o. Bugojno za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu „Bukovački potok“ koja je provedena na osnovu direktnog zahtjeva investitora a ne resornog kantonalnog ministarstva, bez prateće dokumentacije i bez javne rasprave sa  građanima MZ Poriče, pa sve do potpisivanja ugovora o koncesiji“, dodaju predstavnici Neformalne grupe građana Poriče, Bugojno.

Podsjećamo, predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno su se i ranije javno obraćali Ministarstvu privrede i Vladi Srednjobosanskog kantona, međutim koncesioni ugovori za kamenolome u Bugojnu i Kreševu još uvijek nisu raskinuti bez obzira na uočene nepravilnosti.

Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i iskoristićemo sve pravne mehanizme kako bi se riješila sporna pitanja i raskinuli koncesioni ugovori koji nisu u skladu sa zakonom i interesima građana. Pitamo se nakon ova dva slučaja, koliko će još takvih biti u ovom kantonu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!