[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/29\/gracanica-aerial.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/29\/100x73\/gracanica-aerial.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/29\/gracanica-aerial.jpg","size":"786.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Gračanica dobila 'Street View' i platformu za 'Smart City' rješenja (VIDEO)

Općina Gračanica je u saradnji sa servisom Rutmap predstavila prvi detaljan virtualni prikaz ulica, popularnog naziva "Street View" uz interaktivnu mapu koja prezentuje objekte od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja na području te općine.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić kazao je da je popularnost takvog načina predstavljanja gradova i turističke ponude proizašla iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacionih tehnologija, ali i iz potrebe za brzom i jednostavnom razmjenom informacija.

Naglasio je da će realizacija tog projekta omogućit kvalitetniju ponudu putem pružanja informacija koje omogućavaju olakšanu orijentaciju i filtriranje svih relevantnih informacija u svrhu unapređenja predstavljanja objekata od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja u općini Gračanica.

Prije Gračanice, virtualnu prezentaciju dobio je glavni grad BiH Sarajevo čije su najpoznatije ulice i objekti detaljno vidljivi na servisu Rutmap.

Direktor servisa "Rutmap" Elvir Salčinović kazao je da se općina Gračanica izdvaja u korištenju novih tehnologija te je izrazio zadovoljstvo što će svake godine snimati virtualni prikaz ulica.

To znači, dodao je, da će Gračanica biti prva u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom digitalne virtualne arhive što je čini jedinstvenom.

- Ovakav arhiv će omogućiti niz pogodnosti, kao praćenje razvoja općine, raznih analiza te pružanja aktuelnih informacija sa terena tekuće godine - poručio je Salčinović te dodao da se značaj takvog arhiva ogleda u činjenici da globalni servis Google Street View još nije došao u Bosnu i Hercegovinu te da ažurira virtualni prikaz u regiji znatno rjeđe nego što to čini servis "Rutmap".

Istakao je da za razliku od Googlea i sličnih servisa, dodatnu vrijednost projektu daje mogućnost manipulacije i korištenja prikupljenih podataka iz lokalne infrastrukture u različite svrhe, a u zavisnosti od potreba općine.

- Zamislite da se sada možete vratiti deset godina unazad i virtualno prošetati svaki metar kroz općinu ili grad. To bi bio jedinstven doživljaj za svakog građanina, a pored toga to će ostati jedinstven arhiv - naglasio je.

U mnogim svjetskim gradovima izrada rješenja za pametne gradove (Smart City) postaje važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

Kroz tu saradnju Rutmap kao map platforma pored razvoja interaktivne mape i virtualnog prikaza (Street View) predstavlja prvi korak za modularni razvoj Smart City rješenja.

Za razvoj rješenja poput pametnog parkinga, pametne rasvjete, odvoza smeća i sličnih modula neophodan je njihov prikaz na map platformi, a što je omogućeno njihovim projektom.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!