[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/15\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/15\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/15\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google predstavio aplikaciju koja omogućava prebacivanje podataka sa iPhonea na Androide

Prilikom kupovine novog telefona, ako koristite uređaje koji rade na istim platformama, nema velikih problema prilikom prebacivanja podataka s jednog uređaja na drugi.

Svi podaci s Androida na Android ili s iPhonea na iPhonea trebali bi se bežično prebaciti bez prevelikih problema, jedino je potrebno malo vremena.

No u slučaju prebacivanja s jedne na drugu platformu, to je ipak malo teže.

Apple je ranije predstavio aplikaciju koja omogućuje prelazak, odnosno prebacivanje sadržaja s Androida na iPhone, a sada se slična aplikacija pojavila i na Appleovoj trgovini aplikacija i omogućava jednostavan prijenos podataka s iPhonea na Androide.

Treba naglasiti kako se do aplikacije “Prelazak na Android” ne može doći pretraživanjem na App Storeu, već samo putem direktnog linka, no možemo očekivati kako će uskoro biti dostupna i pretraživanjem na Appleovoj trgovini aplikacija, kada Google “sredi” aplikaciju do kraja, kada je usavrši.

Putem nje, korisnici će moći prebaciti fotografije, videozapise, kontakte, kalendarske zapise i drugi sadržaj s iPhonea na Androide bez većih problema, a kako bi cjelokupan proces prebacivanja započeo, prvo je potrebno skenirati kod koji će se pokazati na telefonu s Androidom na koji se prebacuju podaci.

Nakon toga trebalo bi doći do povezivanja telefona i prebacivanja sadržaja, no na stranici 9to5Google navode kako taj proces na trenutnoj verziji aplikacije nisu uspjeli dovršiti i možemo očekivati da će problem biti riješen do njene službene objave.

Prilikom postavljanja telefona, na novi će se Android prvo prebaciti samo sadržaj koji je na samom iPhoneu, dok će se sadržaj s iClouda prebaciti kasnije.

Nakon prebacivanja sadržaja potrebno je deaktivirati iMessage kako bi se poruke slale kao klasični SMS-ovi te zatim slijedi posljednji korak - prebacivanje podataka s iClouda na Google Drive, odnosno Google Photo.

Nije poznato kada će Google službeno predstaviti ovu aplikaciju i omogućiti korisnicima da iPhone zamjene Androidom, no čini se da na to ipak nećemo previše čekati, što je svakako odlična vijest za sve one koji svoj iPhone žele zamijeniti sa nekim od pametnih mobitela koji se pokreću Andorid sistemom, prenosi 9to5Google. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!