[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/15\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google opet kažnjen, ovaj put od Južne Koreje

Korejsko povjereništvo za poštenu trgovinu (KFTC) objavilo je u utorak da je donijelo zaključak prema kojem je Google, zbog uslova iz ugovora s proizvođačima mobitela, zloupotrijebio svoj dominantni položaj kako bi ograničio konkurenciju na tržištu mobilnih operativnih sistema. Zbog toga mu je određena kazna u iznosu od čak 176,64 miliona dolara. 

Google je u saopćenju odgovorio kako namjerava uložiti žalbu na kaznu, istaknuvši da ista ignoriše pogodnosti koje pruža Androidova kompatibilnost s drugim softverom te da potkopava prednosti koje zbog toga uživaju sami korisnici.

- Odluka KFTC-a je značajna jer pruža mogućnost obnavljanja budućeg takmičarskog pritiska na tržištima mobilnih operativnih sistema i mobilnih aplikacija - rekao je u izjavi za medije predsjednik KFTC-a Joh Sung-wook.

KFTC je isto tako dodao da je riječ o devetoj po redu najvećoj kazni koju je to tijelo dosad izreklo.

Tvrde da je Google osujetio konkurenciju tjerajući proizvođače uređaja da se drže "dogovora o nefragmentiranju (anti-fragmentation agreement ili AFA)" prilikom potpisivanja ključnih ugovora koji se tiču licenci za trgovinu aplikacija,a prema AFA-i proizvođači ne mogu opremiti svoje uređaje modificiranim verzijama Androida.

To je pomoglo Googleu za zacementira svoju dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sustava, tvrdi KFTC.

Kazna Googleu stigla je na isti dan kad je na snagu stupio i amandman na južnokorejski zakon o telekomunikacijskom poslovanju, koji je kolokvijalno nazvan "anti-Google zakon"

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!