[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/24\/google-2356343-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/24\/100x73\/google-2356343-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/24\/google-2356343-1280.jpg","size":"36.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google na udaru kritika zbog cenzurisanja istraživanja koja ukazuju na negativne učinke tehnoloigije i UI?

Google je uveo nove procedure recenziranjanaučnih dokumenta i istraživanja koja se odnosne na "osjetljive teme". Te teme se tiču analize lica i osjećaja, zatim rasnu, spolnu i političku pripadnost, a prije objave svojih radova, naučnici i istraživači se moraju posavjetovati sa pravnim odjelom i odjelom za odnose sa javnošću ove firme. 

Kao razlog uvođenja istog, navodi se rastuća kompleksnost vanjskih uslova i okoline, u kojim naizgled neuvredljivi projekti mogu izazvati rasne, regulatorne i druge pravne probleme. Nije poznato kada je Google takvu obavijest poslao, no smatra se da je to bio nekada tokom juna. Nakon uvođenja ove procedure, iz Googlea su zatražili od autora radova najamnje u tri slučaja da se suzdrže od prikazivanja tehnologije u negativnom svjetlu. 

U nekim projektima u kojima je Google intervenisao, jedan je menadžer, pregledavajući recenziju rada vezanog za tehnologiju, autorima savjetovao da se pobrinu da se tehnologija prikaže u pozitivnom svjetlu. Riječ je dakako o zabrinjavajućoj praksi, jer se određena istraživanja i mišljenja, izgleda ograničavaju - a koja su kontra globalnih tendecija pravljenja istine i onoga šta je dobro. 

Zaposlenici i naulnici koji su zaposleni u Googleu nisu zadovoljni sa novim promjenama, te vjeruju kako to znači da se kompanija počinje petljati u ključna istraživanja o potencijalnoj štetnosti i negativnom učinku tehnologije. To je veliki problem koji se može okarekterizirati kao cenzura, preno NBC.

Ovo je samo jedan u nizu negativnih PR poruka koje ova kompaniaj sama o sebi kreira i što će zasigurno imati određeni efekt na njih, a nedavno su otpustili i uposlenicu Timnit Gebru, koja je vodila odjel koji je bio fokusiran na etičnost umjetne inteligencije. Razlog njenog otkaza je protivljenje naredni da ne objavi istraživanje premak ojem bi UI koja imitira govor mogla ugroziti marginalizirane populacije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!