[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/ekonomija-rast-rast-bdp-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/100x73\/ekonomija-rast-rast-bdp-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/ekonomija-rast-rast-bdp-2.jpg","size":"118.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj porasla u novembru na 22,5 posto

Podstaknuta uglavnom rastućim cijenama energenata i hrane, godišnja stopa inflacije u Mađarskoj porasla je u novembru na 22,5 posto, najviše od augusta 1996. godine, saopćio je u četvrtak Centralni statistički zavod zemlje (KSH).

Hrana je u novembru poskupila za 43,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su cijene struje, plina i drugih goriva porasle za 65,9 posto, navodi KSH.

Bazna inflacija je porasla za 24 posto na godišnjem nivou.

Vlada je u utorak kasno navečer ukinula ograničenja cijena goriva kako bi premostila nedavnu nestašicu goriva u cijeloj zemlji.

Vlada očekuje da će povratak na tržišne cijene na benzinskim pumpama dodati još 2 do 2,3 procentna poena ionako naglo rastućoj inflaciji.

Prošlog je mjeseca, kako bi zaštitila domaćinstva od rastućih troškova, mađarska vlada dodala jaja i krompir na svoju listu prehrambenih proizvoda zaštićenih graničnim cijenama, nakon ograničenja cijena usvojenih u februaru za šećer, pšenično brašno, suncokretovo ulje, svinjski but, pileće meso i mlijeko s 2,8 posto masti.

Vlada je 1. augusta ukinula gornje granice cijena energenata i od tada kompanije i institucije moraju plaćati tržišne cijene.

- Inflacija izaziva novo loše iznenađenje u Mađarskoj - komentirala je lokalna poslovna publikacija Portfolio, dodajući da stručnjaci očekuju nivo od samo 22 posto za novembar.

Narodna banka Mađarske (MNB) očekuje da će ovogodišnja stopa inflacije biti između 13,5 i 14,5 posto. U prvih 11 mjeseci 2022. godine inflacija je dostigla 13,6 posto, sudeći po KSH, prenosi Xinhua.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!