[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/tokio.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/100x73\/tokio.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/19\/tokio.jpg","size":"401.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Godina do Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokyo 2020

Svečani prijem u povodu obilježavanja godine do Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara Tokyo 2020 održan je sinoć u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine (OKBiH) u Sarajevu u organizaciji Ambasade Japana u BiH, OKBiH i Paraolimpijskog komiteta BiH.

Među brojnim zvanicama bili su i ambasadori Francuske, Grčke i Brazila, predstavnici vlasti u BiH, olimpijci i vrhunski sportisti BiH, kao i predsjednici i generalni sekretari strukovnih sportskih saveza BiH.

Program obiljažavanja 365 dana do Tokyo 2020 je otvoren kratkim videom koji je prikazao štafetno prenošenje Olimpijskog plamena, uz pozdravni govor predsjednika Olimpijskog komiteta BiH Izeta Rađe.

On je upoznao goste s radom Olimpijskog komiteta BiH i pripremama bh. sportista za Olimpijske igre, a koja se ogledaju u vidu stipendiranja više od 20 potencijalnih kandidata za učešće u Olimpijskim igrama Tokyo 2020, od čega tri sportista pored redovne stipendije dobivaju dodatnu podršku

Prisutne su još pozdravili Mirsad Muftić, predsjednik Unije paraplegičara, ambasador Japana Hideyuki Sakamoto, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva i olimpijci Mesud Pezer i Larisa Cerić.

Ambasador Japana Sakamoto se zahvalio Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH i predstavnicima vlasti, navodeći da će Olimpijske Igre Tokyo 2020 biti druge Olimpijske igre koje će se poslije 56. godina opet održati u ovom gradu.

Naveo je da su dva olimpijska grada Sarajevo i Tokyo historijski povezana, uz iskrene želje da će Olimpijske i Paraolimpijske Igre Tokyo 2020 doprinijeti ovoj povezanosti.   

Olimpijac Mesud Pezer, i najtrofejnija sportašica Larisa Cerić, zahvalili su se Olimpijskom komitetu BiH na podršci vrhunskim bh. sportistima, istaknuvši da bi se bh. organi vlasti trebali ugledati na Olimpijski komitet BiH.

Završnica događaja je krunisana karate demonstracijom mladih sportista, čime je karate predstavljen kao jedan od pet novih sportova na Olimpijskim igrama Tokyo 2020, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!