10.03.2016.
Prof.sporta i tjelesnog odgoja Džemal Gekić ,dugogodišnji je fitness i aerobik trener- uža specijalnost su mu ishrana i tjelesne transformacije, ovoga puta daje jednostavne i praktične savjete kako najlakše odrediti potrebnu količinu hrane,odnosno kalorija koje trebamo unijeti u organizam
Mnogo ljudi me pita da li je brojanje kalorija jedini način da se odredi kolike porcije treba konzumirati. Odgovor je da to nije samo jedini, već je i nepraktičan i često pogrešan način - jer odstupanja od klasičnih formula mogu biti 20-50% a to može da pokvari svaku kalkulaciju.
Da se razumijemo, ako se takmičite ili planirate u skorije vrijeme, onda vam je brojanje kalorija veoma bitno jer tražite što bolji vrhunski rezultat i između ostalog, posao vam je da to radite. Ali, ako ste rekreativac koji želi da poboljša svoju tjelesnu kompoziciju, onda ima bolji način.
Mjerenje porcija
Priroda se pobrinula da imamo mjerač porcija uvijek uz nas gdje god se nalazili, a to je naša ruka, tačnije zona šake ! Praktičnost ove metode je nevjerovatna i možete je uvježbati za par dana.
Pretpostavka je da jedete normalan i balansiran obrok koji je sastavljen iz glavnih nutrijenata proteina, masti i ugljikohidrata i na tome se onda zasniva mjerenje.
Žene bi trebale kao početnu vrijednost da jedu namirnica koje sadrže proteine (mesa, ribe, mladog sira, jaja...), veličine vlastitog dlana, u veličini stisnute šake povrća, ugljikohidrata (voća, riže, krompira...) veličine koliko stane u pola zatvorene šake i veličinu palca zdravih masti (naprimer sjemenki).
Ova količina za muškarce je samo puta dva, tj duplo.
Kada tek počinjete, ovo je izvanredna početna tačka i kasnije, kako se navikavate na ovo, možete usklađivati, smanjivati ili dodavati količine, u odnosu na ciljeve i rezultate.
Nadam se da je ovaj mali vodič pomogao da se malo stvari bolje poslože oko veličine porcija.
Vaš trener,
Džemo