[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/vlada-zdk2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/vlada-zdk2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/vlada-zdk2.jpg","size":"413.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Ganić: Visoko uplati 13,3 miliona, Kanton vrati više od 26,6 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona reagirala je povodom navoda gradonačelnice Visokog Amre Babić o odnosu institucija tog kantona prema Gradu Visoko, te pozvala na "jedinstvo i prestanak podjela koje čini lokalna vlast izvrtanjem činjenica".

Posljednja u nizu takvih informacija, kako navode iz Vlade ZDK, jeste da su "građani Visokog u 2019. godini uplatili Kantonu 13,3 miliona KM", čime se pokušava stvoriti slika da Visoko daje više sredstava nego što se tom gradu vraća, te izazvati gnjev građana prema Vladi ZDK.

 - Podsjećamo javnost da se iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona finansiraju ustavne i zakonske obaveze, kao i politike razvoja i podrške (prosvjeta, zdravstvo, sudstvo, policija, stipendiranje, smještaj i ishrana studenata, briga o boračkoj populaciji, socijalna politika, unapređenje poslovnog ambijenta, jačanje konkurentnosti privrede, razvoj poljoprivrede, ulaganja u vodovodnu, putnu i javnu infrastrukturu...), a samo u toku prošle godine Grad Visoko je iz kantonalnog budžeta povukao više od 26,6 miliona KM - ističu iz Vlade ZDK. 

Vlada ZDK je pozivala lokalnu vlast u Visokom da konačno počne rješavati probleme građana, kao što to čine vlasti u ostalim općinama i gradovima, a zbog čega su ih građani izabrali.

 - Naš kanton je kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine i krajnje je vrijeme da Visoko postane dio tog pozitivnog procesa - izjavio je premijer Mirza Ganić, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!