[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/65-web.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/100x73\/65-web.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/65-web.jpg","size":"32.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Fudbalske legende u karantinu: Vani ne smiju, a na televiziji nema sporta

Pune dvije sedmice na snazi je odluka Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja svim osobama na području Federacije BiH. U Republici Srpskoj je ta odluka prije nekoliko dana izmjenjena pa je ovoj populaciji dozvoljen izlazak po tri sata dva puta sedmično.

Odlučili smo provjeriti koliko teško ova zabrana pada nekadašnjim fudbalskim asovima, koji su i u penzionerskim danima navikli na fizičku aktivnost. Otežavajuća okolnost je i ta što ni na malim ekranima više nema sportskih dešavanja jer pandemij koronavirusa prekinula praktično sva sportska dešavanja u cijelom svijetu.

Mirsad Fazlagić (77), legenda FK Sarajevo

mirsad-fazlagic.jpg
Mirsad Fazlagić

 

Izoliranost podnosim lakše nego neaktivnost. U svom životu nikada nisam prekidao sa određenom vrstom treninga tako da sam ja imao svoj posljednji trening i aktivnost pretprošlog petka i evo već sam 15 dana u karantinu. Inače sam „saburli“, osoba koja vjeruje naučnim preporukama i pridržava ih se. Sam sam sebe ubjedio da ovako mora biti i lako podnosim karantin iako mi fudbal mnogo nedostaje. Kćerke i sin mi donose što trebam. Živim u stanu, ali sam se toliko privikao na izolaciju da rijetko izađem i na balkon. Pošto na televiziji nema sporta sada sam otkrio neke interesantne serije. Redovno gledam „Velikog kana“ jer taj dio istorije nisam poznavao.

 

Mišo Smajlović (82), legenda FK Željezničar

miso-smajlovic-1024x683.jpg
Mišo Smajlović

 

Ovo mi vrlo teško pada. Nije u redu što ne možemo izaći ni 10 minuta vani. Koliko god da je opasno, ja sam ozbiljan čovjek i znam se čuvati. Naravno da ne bih išao u veća društva. Zaista mi teško pada i nešto bi se moralo promjeniti i omogućiti starijim ljudima da izađu, bar na kratko. Živim u stanu. Oni što žive u kućama i imaju dvorište, njima je bar malo lakše. U bašti uvijek ima nekog posla. Ja ne mogu nigdje da promolim nos osim na prozoru. Nadam se da će ovo uskoro ukinuti. Ako zanemarimo ratni karantin, ne mogu se sjetiti posljednjeg sportskog karantina. Nikada nije bilo nešto ovako. Bilo je pred utakmice dan, dva karantina. Nažalost, u ovom jadu nema sporta ni na televiziji. Uvijek sam ga gledao i mnogo mi nedostaje. Reprize koje se emituju na televizijama, nisu baš zanimljive jer znate rezultat, pa više gledam filmove. U principu i ne palim televizor prijepodne.

Dragan Marjanović –Kime (66), legenda FK Borac

dragan-marjanovic-kime-foto-euroblic_1.jpg
Dragan Marjanović - Kime (Foto: Euroblic)

 

Koristim ove termine da se dobro išetam i to me spašava. Upravo sam sada vani. Penzioneri imaju dva termina, utorkom i petkom od 7 do 10 da možemo otići do prodavnice, banke..To nas spašava. Ko zatvorenici (smijeh). Inače, na televiziji gledam reprize, ali je teško. Gledao sam fudbal stalno, ali šta da radimo. Preostaje nam samo da se molimo Bogu da sve ovo izdržimo. Nema nam druge. Mi sportisti smo navikli na borbu. Ja sam bio napadač, davao golove. Zato se sada lakše snalazim. Drugo smo mi napadači, a drugo bekovi (smijeh).

Vahidin Musemić (74), legenda FK Sarajevo

vahidin-musemic.jpg
Vahidin Musemić

 

Situacija svakako nije najidealnija. Međutim svi se moraju pridržavati uputa nadležnih. Nekako se ovo podnosi, ali se najviše bojim da ovo ne bude trajalo predugo. Nema fudbala na televiziji, puštaju neke reprize, ali kad je ovakva situacija onda se može izdržati i bez toga. Unučad mi često dolazi i to mi je u karantinu najveće zadovoljstvo.

 

Veselin Đurasović (64), legenda FK Velež

veselin-durasovic.jpg
Veselin Đurasović

 

Iako mene još uvijek ne kači ova dobna zabrana pridržavam se propisanih mjera. Kući sam, gledam televiziju, nemam nikakvih treninga, i nije lako. Ali svakome bih, za dobro sviju nas, preporučio da poštuje mjere. Izlazim iz kuće samo kada je neophodno. Nedostaje mi mnogo što nema sporta ni na televiziji, ali se nadam da će sve ovo proći. Najvažnije je da ostanemo zdravo.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!