[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/01\/l-395d061a07eb7f93a5e01606792528f5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/01\/100x73\/l-395d061a07eb7f93a5e01606792528f5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/01\/l-395d061a07eb7f93a5e01606792528f5.jpg","size":"65.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Francuska očekuje da će Kina poslati 'jasne poruke' Rusiji u vezi s invazijom na Ukrajinu

Šef francuske diplomatije Stephane Sejourne izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanaka s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Pekingu, kako Pariz očekuje da će Kina poslati "jasne poruke" svom bliskom partneru Rusiji u vezi s njenim ratom u Ukrajini. 

Francuska i Kina posljednjih godina nastojale su ojačati veze, i tokom sastanaka u Parizu u februaru ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je predsjedniku Emmanuelu Macronu da Peking cijeni „nezavisan“ stav njegove zemlje.

Pariz je, međutim, također nastojao pritisnuti Peking na njegove bliske veze s Moskvom, koje su se samo zbližile nakon invazije na Ukrajinu.

Iako Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu, kritikovana je od Zapada zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog njene ofanzive.

Pariz je, nasuprot tome, postao jedan od najčvršćih pristalica Kijeva, a Macron je u februaru čak odbio da isključi mogućnost slanja vojnika trupa na teren u Ukrajini.

Ministar Sejourne izjavio je u ponedjeljak kako želi da "Kina pošalje veoma jasne poruke Rusiji" zbog njenog rata u Ukrajini.

-Uvjereni smo da neće biti trajnog mira ako se o tome ne pregovara s Ukrajincima - rekao je on na konferenciji za novinare u Pekingu, govoreći zajedno sa svojim kineskim kolegom Wangom.

- Neće biti sigurnosti za Evropljane ako ne bude mira u skladu s međunarodnim pravom. To je za nas suštinsko pitanje, zbog čega je Francuska odlučna da održi bliski dijalog s Kinom - nastavio je.

A Peking bi, kako je rekao, mogao igrati "ključnu ulogu" u osiguranju da se održi poštivanja međunarodnog prava.

Sejourneova posjeta Kini je druga posjeta francuskog ministra vanjskih poslova Kini za manje od šest mjeseci, nakon posjete  njegove prethodnice, Catherine Colonne u novembru.

Posjeta šefa diplomatije ove sedmice dolazi u sklopu dešavanja povodom obilježavanja 60. godišnjice diplomatskih odnosa između Francuske i Kine.

Tokom dana učestvovat će  i na otvaranju izložbe "Versailles i Zabranjeni grad", na kojoj će do kraja juna za javnost biti otvoreno šezdesetak umjetničkih djela i dragocjenosti iz palate.

A napori Francuske da poboljša veze s Pekingom dolaze u trenutku kada se EU želi zaštititi od pretjeranog oslanjanja na Kinu.

To "odbacivanje" pojavilo se posljednjih mjeseci kao ključni stub ekonomske politike evropskog bloka prema Kini, što je postalo neophodno nakon pandemije Covid-19 i ruske invazije na Ukrajinu.

Izraz je u suprotnosti s drastičnijim pristupom poznatim kao "razdvajanje" - koji provode neki tvorci politike u Sjedinjenim Državama koji imaju za cilj izolaciju Kine ili prekid svih komercijalnih veza s tom zemljom.

A u Pekingu je u ponedjeljak Sejourne rekao da razdvajanje nije na planu, ali da je potrebno "ekonomsko rebalansiranje" kako bi se osiguralo da je trgovina "zdrava i održiva".

Ministar vanjskih poslova Wang je zauzvrat rekao da "cijeni" Sejourneovo odbijanje razdvajanja.

- Nije moguće odvojiti se od Kine, a odvajanje od Kine je najveći rizik. Vjerujem da je dokazano, i da će se nastaviti dokazivati, da je Kina prilika, a ne rizik za Evropu. Obje strane su partneri, a ne rivali - izjavio je Wang, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!