[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/30\/voz-na-hidrogen.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/30\/100x73\/voz-na-hidrogen.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/30\/voz-na-hidrogen.jpg","size":"347.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Francuska bi uskoro mogla na željeznici koristiti vlakove na vodik

Čelnik francuskog državnog željezničkog prijevoznika SNCF najavio je kako će se Francuska priključit 'zelenoj' revoluciji na željeznici kupnjom petnaest vlakova na vodik, koji ne proizvode emisije ugljičnog dioksida i trebali bi zamijeniti postojeće dizelske modele

Vlakovi na vodik opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisika.

Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, kada je u stavila promet dva vlaka francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

Iz SNCF se nadaju kako će za nekoliko tjedana potpisati narudžbu za proizvodnju 15 vlakova na vodik koji bi trebali  biti u funkciji za "otprilike dvije godine".

Dosad je Francuska imala problema s dobivanjem „čistog“ vodika, s time da se 95 posto vodika dobivao iz prirodnog plina. Alstom je predložio prilagodbu modela koji se koristi u Njemačkoj, pa će vlakovi SNCF-a umjesto čistog vodika koristiti kombinaciju električne energije i vodika, prenose mediji.

Cilj je, kako kažu iz SNCF-a „da kroz 15 godina na francuskim željeznicama ne ostane nijedan dizelski vlak“.

Francuske željeznice do 2021. godine također planiraju zamijeniti neke dizelske modele s novim dizelsko-električnim hibridnim vlakovima na sjeveroistoku, zapadu i jugu zemlje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!