[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/l-792fe1a580fb6e0ae04c7edabcb79002.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/100x73\/l-792fe1a580fb6e0ae04c7edabcb79002.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/23\/l-792fe1a580fb6e0ae04c7edabcb79002.jpg","size":"77.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. ekonomije, a digitalna transformacija tek počinje

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je drugog dana Sarajevo biznis foruma govorio  na panelima „Željeznička infrastruktura i povezanost za održivu budućnost“ i „Digitalizacija“.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina imala investicioni ciklus ulaganja u autoceste i sada je vrijeme da počnemo ulagati u željeznice.

- Potrebno je pronaći modele za finansiranje, ali i političku volju da krenemo hrabro u zelenu tranziciju i željeznice učinimo žilom kucavicom bh. ekonomije - rekao je ministar Forto na čiju je inicijativu Sarajevo biznis forum otvoren upravo panelom o ulaganjima u željezničku infrastrukturu.

Šef Odjela za saradnju Delegacije EU u BiH Stefano Ellero je rekao da zapadni Balkan ima veliku priliku: „Plan za rast je velika ponuda za zapadni Balkan, sa šest milijardi eura na raspolaganju. Imamo pet  miliona eura bespovratnih sredstava za poticanje investicija, ali potrebna je politička volja i angažiranost za privlačenje ovih sredstava.“

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek je naglasio da je 80 posto investicija u promet na zapadnom Balkanu bilo usmjereno na ceste i da su potrebne reforme za modernizaciju željezničke infrastrukture i povezivanje regije - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kada je riječ o digitalnoj transformaciji koja je bila tema drugog panela, ministar Forto je istaknuo da je BiH još 2006. počela s regulacijom zakonodavstva koje predviđa digitalno potpisivanje, ali nažalost nije mnogo postigla u digitalnoj transformaciji.

- Moj zadatak je da digitalna transformacija ne bude samo skup fraza poput 'pametni gradovi' ili 'zelena energija'. Od digitalne transformacije korist moraju imati i građani i firme. Stoga u ovoj ranoj fazi naše digitalne transformacije zahtijevam da se izoliraju neki vidljivi procesi koji smetaju građanima i firmama poput CIPS potvrda. Digitalna transformacija u BiH suštinski tek počinje - rekao je ministar Forto na kraju svog izlaganja.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Amel Kovačević je naglasio da je BH Telecom vodeći telekom operator u BiH i ima ulogu lidera u procesu digitalne transformacije u našoj zemlji.

- BH Telecom ulaže u infrastrukturu za razvoj digitalnog društva pa ćemo u narednom periodu značajna sredstva investirati u najkvalitetniji digitalni širokopojasni internet - naveo je on.

Državna sekretarka Ministarstva za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Aida Kamišalić Latifić je čestitala BiH na pristupanju programu Digitalna Evropa, te naglasila da su se u Sloveniji suočili s izazovom razvoja digitalnih vještina i fokusirali se na infrastrukturu i nove digitalne usluge - navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!