[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/sarajevo-skenderija-bihamk-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/sarajevo-skenderija-bihamk-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/sarajevo-skenderija-bihamk-2.jpg","size":"555.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Forto: Zajedno za novi život Skenderije

Panel diskusija „Novi život Skenderije“, koju organizira Vlada Kantona Sarajevo u suradnji s Kulturno sportskim centrom (KSC) Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH bit će održana u petak, 20. septembra, u Domu mladih.

Iz Kantona Sarajevo navode da su pozivnice poslane eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima… i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

- Skenderija ima veliko značenje za kolektivnu memoriju građana Sarajeva. Najlakše bi to sve bilo proglasiti zastarjelim konceptom prošlog vremena, neodrživim u moderno doba i srušiti. Postoji nada da bi se uspješnom revitalizacijom Skenderije stvorio presedan, ne samo u prostornoj politici grada Sarajeva gdje bi želje potencijalnih investitora (javnih ili privatnih) bile usmjerene ka potrebama i građana kao korisnika i grada u čijem je urbanom tkivu Skenderija izuzetno bitan dio - kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Taj pristup bi bio presedan i u širem regionu gdje bi Skenderija mogla ponovo postati primjer radikalno novog, uspješnog pristupa oživljavanju „neperspektivnih“ prostora.

U cjelovečernjem programu Skenderija će biti sagledana s arhitektonsko-urbanističkog, kulturno-historijskog, ekonomskog, sportskog i kulturnog aspekta.

U diskusiji će učestvovati predstavnici Vlade KS, menadžmenta KSC Skenderija te priznati međunarodni i lokalni stručnjaci na polju arhitekture, urbane ekonomije, IT industrije.

Cilj prezentacija i diskusije je stvoriti jasan pravac daljeg razvoja KSC Skenderija kroz arhitektonsku intervenciju i programsku revitalizaciju – saopćeno je iz Press službe KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!